Binnen de zorg werken ziekenhuizen al langer samen als het gaat om e-learning content. De gehandicaptenzorg gaat dat nu ook doen met de VGN e-Learnshop. Een goede zaak.
De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN), de branchevereniging voor organisaties binnen de gehandicaptenzorg, heeft deze week de VGN e-Learnshop gelanceerd. Dit is een webshop waar organisaties e-learning content over de gehandicaptenzorg kunnen aanbieden en afnemen. Daarbij gaat het om aanbod van bedrijven die e-learning content aanbieden (zoals Doczero en Niveo), maar ook om zorginstellingen die zelf e-learning content ontwikkelen, en op deze manier investeringen kunnen terugverdienen.
Het gaat daarbij om cursussen en trainingen voor werknemers, bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid (inclusief bedrijfshulpverlening), verpleging en verzorging of persoonlijke ontwikkeling. De e-learning content kan tegen betaling worden gebruikt, of gratis worden afgenomen.
Om de content te kunnen afnemen, moet een gehandicaptenzorgorganisatie een abonnement bij de VGN e-Learnshop afsluiten. Daarna kan de inkoper van de organisatie de lesstof afnemen en downloaden. De content kan vervolgens in het eigen leermanagement systeem worden gebruikt. Dankzij het abonnement ontvangen zorgaanbieders ook korting op het aanbod van commerciële uitgevers in de e-Learnshop.
Zoals gezegd werken zorginstellingen vaker samen op het gebied van e-learning. Ziekenhuizen wisselen al langer content uit via gezamenlijke platforms. Vaak is dat gekoppeld aan een specifiek leermanagement systeem. De e-Learnshop werkt in feite platformonafhankelijk. Dat is een goede zaak, als ben ik benieuwd of de aangeboden content inderdaad conform verwachting binnen de diverse leerplatforms gebruikt kan worden.
Op dit moment werken 15 organisaties in de gehandicaptenzorg binnen de VGN e-Learnshop met elkaar samen. Het is ongetwijfeld een hele uitdaging geweest om deze organisaties op één lijn te krijgen. Toch is samenwerking en het realiseren van schoolgrootte van belang voor de efficiency. Uiteraard gaat het bij e-learning ook niet alleen om contentontwikkeling.
Ik heb overigens in het begin van dit project een bescheiden adviesrol gehad bij de selectie van het platform dat wordt gebruikt voor de VGN e-Learnshop.
This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.
Volgens mij ook vergelijkbaar met de ggz e-cademy. Ik kan me ook voorstellen dat er bestaansrecht is voor een platform waar minder specifieke content wordt aangeboden en dus voor een nog grotere groep interessant is.
De GGZ E-cademy is daar inderdaad ook een goed voorbeeld van.