Zonder wifi geen college

Opvallend bericht in de Automatiserings Gids: Amerikaans onderzoek (n=501) laat zien dat 60% van de studenten geen college meer wil volgen als de zaal niet is toegerust met draadloos internet. Veertig procent van de studenten wil al aan opdrachten beginnen, tijdens het college. Online sociaal netwerken tijdens colleges is ook populair. En tachtig procent vindt colleges moeilijker te volgen als er geen wifi is. Deze laatste reden vind ik het meest interessant. Helaas ligt de Automatiserings Gids dit niet nader toe.

Campus Technology biedt hiervoor ook geen uitkomst. Zij leggen wel het accent op de opvatting van studenten dat draadloos internet noodzakelijk is voor het onderwijs. Grappig is dat studenten volgens dit artikel liever bier missen dan wifi.

Draadloos internet is inderdaad erg populair bij lerenden. Als je het aanbiedt, genereer je meteen een vraag. Niet dat lerenden draadloos internet altijd gebruiken voor de doelen die de onderwijsorganisatie voor ogen heeft. Is dat een probleem? Wel als lerenden bijvoorbeeld door tijdens het onderwijs massaal online gaan gamen, en een grote claim op de bandbreedte leggen.

Hoe voorkom je dat? In de eerste plaats natuurlijk door uitdagende leeractiviteiten. Maar vooral ook door met lerenden afspraken te maken (nu ff geen mobiel internet), hen te wijzen op de gevolgen en hen aan te spreken op het gedrag. Verboden zijn dan 'end of the pipe'-maatregelen.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *