Zijn dit de belangrijkste technologische trends die we in 2023 in de gaten moeten houden?

Volgens Bernard Marr zijn dit de vijf belangrijkste technologische trends die organisaties komende jaar aan moeten pakken om concurrerend te blijven.

Trends1. AI alomtegenwoordig

Artificiële Intelligentie is alomtegenwoordig geworden. We gebruiken slimme algoritmen voor creatieve en alledaagse taken zoals internet zoeken, online winkelen en het beheren van agenda’s. Het groeiende ecosysteem van ‘no-code’ AI-oplossingen en AI-as-a-service platforms zal AI steeds toegankelijker maken. Verantwoordelijke, vooruitziende werkgevers zullen volgens Marr er steeds meer over nadenken om hun personeel met behulp van AI in staat te stellen de nieuwe tools die tot hun beschikking staan optimaal te benutten om hun werk beter uit te kunnen voeren. Bij synthetische inhoud wordt de creatieve kracht van AI ingezet om geheel nieuwe beelden, geluiden of informatie te produceren die nooit eerder hebben bestaan. Natuurlijke taalalgoritmen stellen computers in staat menselijke taalcommunicatie te begrijpen en na te bootsen.

2. Metaverse (internet van de toekomst)

De digitale wereld wordt in toenemende mate immersief, schrijft Marr. Niemand weet volgens hem nog echt hoe immersieve online omgevingen en ‘next-level’ gebruikerservaring er over vijf jaar uit zullen zien. Virtual reality, augmented reality, blockchain en decentralisatie zijn kernbegrippen die in dit kader vaak voorbij komen. Organisaties gaan op dit moment in zee met metaverse-platforms zoals Decentraland, Roblox, of The Sandbox om de eerste ervaringen met het ‘internet van de toekomst’ op te doen. Marr verwacht dat dit bouwen van buitenposten en proefprojecten in 2023 steeds populairder zal worden bij kleinere organisaties, terwijl mondiaal opererende wereldmerken al samenhangende producten en diensten gaan creëren (niet alleen voor vroege gebruikers). Hij verwacht ook dat de metaverse niet alleen via een smartphone zal worden gebruikt, maar ook met apparaten zoals headsets, slimme brillen en haptische ‘feedbackpakken’. Als je als organisatie niet achter wilt blijven, zul je volgens Marr nu moeten nadenken over twee dingen: 1) Hoe kun je kansen benutten om producten en diensten te ontwikkelen die meer meeslepende en lonende ervaringen opleveren? 2) Hoe kun je profiteren van de platforms en hulpmiddelen die beschikbaar komen om interne processen aantrekkelijker en efficiënter te maken?

3. Een digitaal bewerkbare wereld

We zijn steeds beter in staat om alles in de fysieke wereld digitaal na te maken. We kunnen zelfs dingen in de digitale wereld bewerken op een manier die de echte wereld beïnvloedt. Bernard Marr noemt ‘digital twins’ als voorbeeld. Formule 1-teams ontwikkelen digitale tweelingen van raceauto’s om deze via digitale simulaties in virtuele windtunnels te testen. De bevindingen gebruiken zij voor het aanpassen van de fysieke auto. Ook op het gebied van nanotechnologie heb je vergelijkbare mogelijkheden om echte materialen te bewerken of te programmeren. Daarnaast zijn we in staat om levende organismen zoals planten, dieren of mensen te manipuleren door het bewerken van de genetische informatie die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling en het functioneren van die organismen. In theorie kan elk erfelijk kenmerk van een levend organisme worden veranderd.

4. Vertrouwen opnieuw vormgeven met blockchain

Blockchaintechnologie maakt het mogelijk dat je geen tussenpersonen, zoals banken, nodig hebt voor het realiseren van vertrouwelijke en veilige transacties. De uiteindelijke controle over een organisatie, bedrijf of proces wordt volgens Marr weggehaald bij één centraal punt, met behulp van gedecentraliseerde netwerken die zijn opgebouwd rond consensus en encryptie. In zijn bijdrage geeft hij meerdere voorbeelden van bedrijven die blockchaintechnologie gebruiken voor transacties. Shell gebruikt deze technologie bijvoorbeeld om de herkomst van duurzame energie te garanderen. Decentralisatie zal dan leiden tot nieuwe manieren van transacties, communicatie en zakendoen, waarbij ook machines onderling veilige transacties uitvoeren. Digitale versies van luxe producten zullen met behulp van deze technologie verhandeld worden. Deze technologische ontwikkeling faciliteert volgens Bernard Marr ook het concept van de gedecentraliseerde autonome organisatie (DAO). Dit is een organisatie die wordt beheerd en bestuurd via software en regels die zijn vastgelegd op een blockchain. Beslissingen worden genomen bij meerderheid van stemmingen. De resultaten worden automatisch uitgevoerd door slimme contracten.

5. De hyperverbonden, intelligente wereld

Deze technologische trend maakt de voorgaande trends feitelijk mogelijk. Verbonden sensoren, apparaten, snelle verbindingen (5G, 6G) en infrastructuur die de gegevens verzamelt maken het mogelijk om de metaverse te bouwen, digitale tweelingen te creëren, intelligente machines te trainen en nieuwe manieren te ontwerpen om digitaal vertrouwen mogelijk te maken. Deze ontwikkeling wordt ook al vele jaren het ‘internet der dingen’ (IoT) genoemd. Bernard Marr verwacht dat we in 2023 verder werken aan de ontwikkeling van wereldwijde standaarden en protocollen die apparaten kunnen gebruiken om met elkaar te praten. Apparaten zullen effectiever werken en mensen beter kunnen helpen met de uitvoering van een breder scala aan taken. Ook zullen veiligheidsrisico’s worden aangepakt. Krachtigere en snellere netwerken vergroten ook de betrouwbaarheid van de communicatie tussen apparaten. Deze technologische trend zal een impuls geven aan de gezondheidszorg omdat we veel eenvoudiger en goedkoper data over de gezondheid kunnen verzamelen en verwerken.

Mijn opmerkingen

Dit zijn inderdaad belangrijke trends. Of deze trends komend jaar al veel invloed zullen hebben, weet ik niet. Trends hebben effect op de lange termijn. De exactheid van de termijn is echter lastig aan te geven. Ik vind het bijvoorbeeld knap dat organisaties in 2023 meer gaan doen in de metaverse, terwijl we nu volgens Marr nog geen duidelijk beeld van de metaverse hebben. De meeste van deze trends zijn ook al vele jaren in opkomst. Maar ook dat is een bekend verschijnsel van een trend.

Op het gebied van leren, opleiden en onderwijs zal AI -verwacht ik- de grootste invloed hebben. De metaverse heeft op langere termijn gevolgen voor leeromgevingen. Blockchaintechnologie zal m.i. gebruikt worden voor het vastleggen van certificaten en ander bewijsmateriaal.

De vijf technologische trends kennen ook de nodige risico’s. Alleen al daarom is het goed om je als organisatie hierop te oriënteren.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *