Zet de smartphone zinvol in je onderwijs in

Geert Callebaut bekritiseert op Edublogs.be scholen die het gebruik van mobiele telefoons verbieden. Hij legt daarbij niet alleen een relatie met de leefwereld van jongeren, en met het belang van mediawijsheid, maar hij geeft ook voorbeelden van manieren waarop je smartphones kunt integreren in de lessen.


Callebaut vindt m.i. terecht dat scholen een belangrijke taak hebben in het ‘streetwise’ maken van lerenden in het nieuwe medialandschap. Een verbod past daar niet bij. Hij pleit voor het opstellen van een protocol

waardoor de krijtlijnen waarbinnen leerlingen zich mogen bewegen in dit draadloze schoolnetwerk, duidelijk zijn.

Graag samen met lerenden, denk ik dan. Dat zorgt voor een gevoel van eigenaarschap van die afspraken.

Als voorbeelden van toepassingen stelt hij dat je geotagging bijvoorbeeld kunt gebruiken om bezoekers van een informatiedag kennis te laten maken met het schoolgebouw. Via Socrative.com (of alternatieven hiervoor) kun je smartphones als stemkastje inzetten. Dat kan de betrokkenheid bij het onderwijs vergroten.

Een doeltreffende en simpele (en daardoor vaak niet genoemde) toepassing, is het gebruik van Google om gericht informatie op te zoeken (ik adviseer om korte zoekopdrachten te geven).

 

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

3 reacties

  1. Vandaag liep een teamleider even mijn les in en wilde een telefoon van een leerling af pakken. Ons beleid is dat ze in een bak of in de tas blijven. Omdat ze een mail van mij moesten sturen en niet daarvoor speciaal naar een computerlokaal moesten heb ik gezegd dat het met hun telefoon mocht. Dit vond de teamleider wel goed.

    Toch blijft het lastig met de Smartphone. Want Whatsapp en Ping doet het ook heel handig effe tussendoor. Dus je moet een hele strakke instructie geven als je ze wilt gebruiken. Maar helemaal verbieden vind ik zeker niet de oplossing. Alleen de media verslaving van de kids valt vaak lastig te beteugelen als je de teugels een beetje laat vieren.

    Richard

  2. Maken jullie hierover ook afspraken met leerlingen? Betrekken jullie leerlingen ook bij het bepalen van sancties etc?

  3. De regels zijn door de directie opgesteld. Ik heb de afspraak met ze dat ze een mail mogen sturen in de les. De sanctie is dat als ze de telefoon in de les gebruiken ze deze 2 dagen kwijt zijn. Willen ze dit niet doen dan mag ik ze uit de les verwijderen. We hebben de leerlingen niet mee laten bepalen hoe de sancties zijn.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *