(Zeil)vakantie op Lefkas 2023

De afgelopen twee weken zijn we met vakantie in Griekenland geweest. Eerst een week in een hotel in Vassiliki op Lefkas daarna een week zeilen bij Lefkas, Meganisi en Kalamos.

Vassiliki is een leuk plaatsje in het zuiden van het prachtige eiland. Er liggen diverse tavernes, barretjes en winkels rond een haventje. De plaats staat bekend om de surfsport die hier bedreven wordt. We hadden hier een hotel geboekt. De eerste dag hadden we een flinke onweersbui, daarna prachtig weer en zeker niet te hoge temperaturen.

We hebben onder meer het volgende gedaan en gezien:

  • Gewandeld naar het strand van Agiofili bij Vassiliki.
  • De kaap van Lefkas met z’n vuurtoren. Dit is het meest zuidelijke punt van het eiland. Ondanks dat we diverse keren op Lefkas zijn geweest, waren we hier nog niet eerder. Het uitzicht is super.
  • Klimmen en dalen naar Milos beach vanuit het autovrije Agios Nikitas. Milos beach is een schitterend strand dat betrekkelijk rustig is doordat het lastig is te bereiken. Je kunt er zonnebedden en parasols huren voor maar liefst € 40 per set!
  • Het mooi plaatsje Sivota, met de vele boten aan de kade. Daarna naar het drukke strand Mikros Gialos.
  • Waterval NidriEen wandeling naar de watervallen van Nidri. Er stroomde weinig water, maar de natuur was erg de moeite waard. Vreemd dat we hier niet eerder waren geweest, tijdens onze eerdere vakanties op Lefkas.

Week twee zijn we samen met mijn zus en zwager vanuit de haven van Lefkas op reis gegaan met een gloednieuwe Beneteau Oceanis van veertig voet (de Vienna Nano), gehuurd via GoFunSailing. De zeilboot was onder meer voorzien van zonnepanelen. Dit was onze dertiende zeilvakantie, en de vijfde keer bij Lefkas. We hadden mooi weer. De laatste twee dagen liepen de temperatuur en de vochtigheidsgraad op waardoor het benauwd werd. Er was weinig wind, behalve aan het eind van de dag en de laatste dag. We hebben de volgende baaien en havens bezocht (behalve de vertrek- en aankomsthaven Lefkas):

  • De baai van Abelaki op eiland Meganisi. Je ligt hier rustig voor anker met landlijnen aan rotsen of bomen. Er zijn twee tavernes en een snackbar. Taverne Abelaki is het meest authentiek en het minst commercieel. Wordt gerund door een echtpaar. We zijn in deze baai twee dagen geweest. Via een weg wandel je in zo’n tien minuten naar Vathi, met z’n lange kade met restaurants, barretjes en winkels.
  • We zijn naar het mooie eiland Kalamos gevaren en hebben aangelegd in het haventje van Kalamos. De informele havenmeester George assisteerde zoals gebruikelijk bij het aanleggen, en verwees de gasten vervolgens naar zijn taverne op de kop van de haven. ‘s Avonds aten we er dan ook met ongeveer 300 andere gasten. Het eten is er trouwens goed, maar ook best prijzig. Een bijzonder verdienmodel heeft George.
  • We wilden vanuit Kalamos naar Spartachori op Meganisi gaan. Daar liggen twee restaurants met kades waar je een plek kunt reserveren. Helaas was dat niet meer mogelijk. Daarom zijn we voor anker gegaan in Port Atheni. We waren daar niet eerder geweest. Wat een leuke, relatief rustige, plek (met twee tavernes)! We hebben twee landlijnen vastgemaakt aan een rots en een boom. Vanuit deze baai zijn we in ongeveer tien minuten gelopen naar het authentieke dorp Katomera. Port Atheni bleek wel de enige plek te zijn waar je geen internetverbinding hebt.

Port AtheniLefkas blijft een prachtig zeilgebied. Maar het is er in augustus wel erg druk. Als je een gereserveerde plek wilt, dan zul je dat een kleine week van tevoren moeten doen. Als je meer plekken wilt reserveren, betekent dat dat je de hele route vooraf moet uitstippelen. Dat is minder leuk. Een volgende keer zou ik waarschijnlijk een week van tevoren halverwege de week een haven reserveren, en voor de rest aanleggen in baaien.

We hebben de apps Windy, Windfinder, Meteo.gr, Buienradar, Imray Navigator en Google Maps gebruikt voor informatie over het weer en het gebied. DeepL voor vertalen. YouTube heb ik gebruikt voor instructies (hoe gaat de paalsteek nog eens?). ChatGPT heb ik gebruikt voor een aantal vragen. Bijvoorbeeld: Jij bent schipper van een zeilschip. Je gaat voor anker in een baai. Je blijft daar ook overnachten. Welke lichten moet je dan aanmaken?
Het antwoord was:
Als je voor anker ligt met een zeilschip gedurende de nacht of bij verminderd zicht, moet je een ankerlicht voeren. Dit is wat de internationale voorschriften voor het voorkomen van aanvaringen op zee (COLREGs) hierover zeggen:
* Voor schepen met een lengte van minder dan 50 meter: één wit rondschijnend licht op een plaats waar het goed kan worden gezien.
* Voor schepen met een lengte van 50 meter of meer: één wit rondschijnend licht vooruit en één achteruit, zodat ze van alle kanten zichtbaar zijn.
De bedoeling van het ankerlicht is om andere schepen te waarschuwen dat je voor anker ligt en niet manoeuvreert. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat het licht goed zichtbaar is en niet wordt verward met andere lichten aan boord.

Hieronder vind je een selectie van de foto’s. Behalve de mooie plekken, waar je komt, zijn de vele gesprekken met zus en zwager ook heel bijzonder. Maar dáár blog ik niet over.

Lefkas 2023

Of klik op https://flic.kr/s/aHBqjARzQ5

Vanaf morgen blog ik weer over ‘technology enhanced learning’.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *