YouTube video’s en audiobestanden samenvatten en analyseren met Google Notebook LM

Google NotebookLM is naar mijn mening één van de meest innovatieve en interessante generatieve AI-applicaties van dit moment. Sinds kort kun je met behulp van Google NotebookLM ook YouTube video’s en audiobestanden samenvatten.

Google NotebookLM
Google NotebookLM, https://notebooklm.google.com

De tool, die al werkte met PDF’s, Google Docs, Slides en websites, maakt nu gebruik van Gemini 1.5’s multimodale verwerkingsmogelijkheden om een breder scala aan inputbronnen te analyseren. Dit stelt gebruikers in staat om informatie uit verschillende media te integreren en te verwerken tot samenhangende overzichten, zoals artikelen, en podcasts.

Het is dus al langer mogelijk om met behulp van NotebookLM van Google documenten te analyseren en zelfs podcasts te laten maken op basis van geschreven teksten zoals artikelen. Je kunt nu echter ook YouTube-url’s invullen en audiobestanden uploaden.

De tool transcribeert audio en analyseert video-inhoud, waarbij het ‘inline citaten’ genereert die direct gelinkt zijn aan transcripties van video’s. Dit kun je dus doen met meerdere bronnen. Vervolgens krijg je een samenvatting van de bron en kun je vragen stellen over de bronnen.

Hierdoor ben je in staat om kernconcepten over meerdere bronnen heen te verkennen. Een ingebedde YouTube-speler maakt het mogelijk video’s direct binnen het platform te bekijken. Verder kun je ook audiobestanden doorzoekbaar maken.

Ik vind deze toepassing van generatieve AI erg handig. Documenten kun je ook zonder AI redelijk snel snel scannen op relevatie. Bij online video”s en audio opnamen is dit heel lastig. Daarom gebruik ik liever documenten voor informatieverwerking dan bijvoorbeeld podcasts. Dankzij deze generatieve AI-toepassing kun gesproken informatie echter makkelijker verwerken. Je kunt op deze manier sneller achterhalen of een video of geluidbestand relevant voor jou is. Verder is het ‘bevragen’ van meerdere multimodale bronnen erg nuttig voor leren. Helaas kun je nog geen url’s van podcasts, bijvoorbeeld van Spotify, samen laten vatten.

Bron: https://blog.google/technology/ai/notebooklm-audio-video-sources/

Mijn bronnen over (generatieve) artificiële intelligentie

Deze pagina bevat al mijn bijdragen over (generatieve) artificiële intelligentie, zoals ChatGPT.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *