Ik heb gisteren bij het Graafschap College tijdens een medewerkersdag vier keer een workshop verzorgd over transformatie van het MBO-onderwijs als gevolg van digitalisering. De focus lag op toegankelijkheid voor alle doelgroepen. In deze blogpost beschrijf ik de opzet en de gedachten achter deze sessies.
De workshop begon met een gezamenlijke verkenning van de begrippen ’transformatie’ en ‘inclusief onderwijs’ via een digitale woordwolk in Mentimeter. Dit creëerde direct een gedeeld vertrekpunt. We hebben het ook gehad over de verbanden tussen digitalisering, transformatie en inclusief onderwijs. We bespraken zowel de kansen (zoals flexibilisering en gepersonaliseerd leren) kort als de risico’s (denk aan digitale kloof, uitsluiting).
Het hart van de workshop vormde een ’tijdreis’ door het MBO. In subgroepen bespraken deelnemers hoe technologieën uit 2000-2010 het onderwijs hebben veranderd. Vervolgens keken we naar de huidige technologische ontwikkelingen. Kun je wel spreken van digitale transformatie of valt het wel mee met de impact van digitale technologie op onderwijs? Het beeld was wisselend. Cloud computing, YouTube en de smartphone hebben bijvoorbeeld een grote impact gehad. Maar twitter bijvoorbeeld veel minder. Verder gebruiken lerenden een platform als de Khan Academy bijvoorbeeld op eigen gelegenheid, los van de organisatie. Ook viel op dat technologieën vaak positieve en negatieve gevolgen hebben gehad. Een smartphone maakt onderwijsapplicaties bijvoorbeeld toegankelijker en faciliteert communicatie. Anderzijds kunnen smartphones onder andere ook afleidend werken.
Van (generatieve) AI verwachtten de meeste deelnemers grote gevolgen (bijvoorbeeld 24/7 ondersteuning, maar ook de noodzaak om deze technologieën ‘wijs’ te gebruiken).
We wilden bereiken dat deelnemers de transformatie niet als een plotselinge verandering zagen, maar als een evolutie waarin zij zelf een actieve rol spelen. De impact op inclusiviteit werd minder uitgebreid besproken: hoe beïnvloeden technologische veranderingen onder meer de toegankelijkheid voor lerenden met extra ondersteuningsbehoeften, sociale ongelijkheid, en participatie van verschillende groepen?
In het derde deel werkten deelnemers met concrete AI-dilemma’s. Bijvoorbeeld: hoe voorkom je bias in AI-gestuurde studiekeuzeadviezen? Of: hoe zorg je dat adaptief leren niet ten koste gaat van sociale leerprocessen?
Deelnemers spraken in kleine groepen over handelingsperspectieven. De workshop sloot af met een korte reflectie waarin deelnemers hun belangrijkste inzichten deelden en concrete adviezen formuleerden voor het College van Bestuur over hoe om te gaan met digitale transformatie.
Hieronder vind je de lege slides:
This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.
Geef een reactie