Wordt er minder beschouwend geblogd dankzij nieuwe sociale media? (#in)

Darren Draper vraagt zich af of Will Richardson's besluit om over stappen van zijn traditionele weblog naar Tumblr een ijkpunt vormt van het begin van het einde van "long-form educational blogging". Draper signaleert een verandering in de manier waarop mensen samen werken en zelfs hun diepste overwegingen delen met anderen.

De keuze voor tools waarmee je kennis deelt, schrijft, Draper, komen voort uit persoonlijke voorkeuren:

We're becoming more flexible in the tools we use to share information; are we equally flexible in our manner of acquisition? (…) Furthermore, I wonder how our increased tendency to share snippets of thought alongside snippets of 3rd-party content will continue to impact our level of truly deep thinking – presumably forced (or more openly embraced?) by the constraints of blogging as our once-preferred medium.

Steeds vaker wordt uitgegaan van kennis als stroom (waarbij datgene wat echt belangrijk is, vanzelf weer voorbij komt), in plaats van kennis die opgeslagen moet worden om later terug gevonden te worden. Tumblr is een sociaal medium dat van de stroom van kennis (of beter: informatie) uit gaat. Je kunt er blogposts mee publiceren, foto's, video's, chat's, quotes, links en audio. Je kunt je er o.a. via RSS op abonneren, mensen op Tumblr volgen en natuurlijk ook koppelingen maken met Twitter of Facebook. Tumblr heeft een archief met zoekfunctie, en de mogelijkheid om te taggen. Je kunt echter niet archiveren op categorieën en -voor zover ik heb kunnen beoordelen- op datum. De kracht van Tumblr is ook de eenvoud (vooral in combinatie met apps op tablet's en smartphones), en het gegeven dat je met één applicatie meerdere typen artefacten met anderen kunt delen.

Draper vreest dat applicaties als Tumblr zullen leiden tot meer oppervlakkigheid, omdat het medium uitnodigt tot het posten van korte berichten e.d. Hij schrijft:

As a society, if our move toward more convenient flow also translates into at least equal levels of shared deep thinking, then I'm all for it. If not, however, then the increased-ease-of-use for increased-shallow-thinking trade-off will be harmful in the long run.

Op zich zit daar iets in. De affordances van Tumblr lenen zich er voor. Maar noodzakelijk is het niet. Je kunt met behulp van Tumblr ook uitgebreidere, reflectieve, berichten schrijven en anderen daar op laten reageren.

Het is m.i. ook niet verstandig om je te beperken tot één sociaal medium om ideeën, gedachten, opvattingen, reflecties en informatie met anderen te delen.

Als je veel mensen wilt bereiken, zul je meerdere media moeten gebruiken. Niet alleen vanwege individuele voorkeuren voor bepaalde media, maar ook omdat de kans dat jouw boodschap wordt 'opgepikt' groter is als je gebruik maakt van diverse sociale media. Om die reden worden links naar mijn blogposts ook automatisch geplaatst op Twitter, Facebook, LinkedIn en Hyves (en daarnaast ontvangen lezers dagelijks een update via email en hebben we natuurlijk ook nog RSS).

Daarnaast is essentieel wat je doel is van je bijdrage. Om mensen te attenderen op interessante artikelen of tools, heb je geen weblog nodig. Twitter en Yammer zijn daar bijvoorbeeld geschikt voor, maar ook Tumblr. Ik kan me daarom voorstellen dat een aantal edubloggers over gaat stappen op Tumblr (een applicatie die overigens niet heel nieuw is). 

Ik heb (eindelijk) ook maar eens een Tumblr-blog aangemaakt. Voorlopig op experimentele basis. Maar ik verwacht in elk geval niet dat deze mijn blog ooit gaat vervangen. Alleen al vanwege de meer dan 3900 bijdragen die ik heb geschreven, en die ik zelf gebruik voor mijn werk. Ik geloof in kennis als stroom en in kennis die wordt opgeslagen. En als ik zie hoeveel mensen via Google op mijn blog komen, ben ik niet de enige. Maar wellicht dat ik mijn weblog naast Tumblr selectiever ga gebruiken. De tijd en de ervaring zullen het leren.

 

 

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

2 reacties

  1. Het leuke van een eigen website met natuurlijk WordPress :-), is dat je dan een weblog en het Tumblr idee van opslaan van informatie kan samenvoegen. Hierdoor sluit je het 1 of het andere niet uit. En je hebt dan alles op 1 plek samengebracht.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *