Er is discussie over de vraag of je de Wikipedia kunt inzetten ten behoeve van het onderwijs. Het gevaar bestaat -zo wordt vaker beweerd- dat lerenden op een weinig kritische manier informatie gebruiken die niet of nauwelijks geverifieerd is. Hoogleraar Martha Groom lijkt daar niet bang voor te zijn, zo blijkt uit de bijdrage When Wikipedia Is the Assignment. Wikipedia: time-saver for students, bane of professors everywhere. Groom heeft Wikipedia dan ook op een andere manier gebruikt. Haar studenten moesten papers juist in Wikipedia plaatsen.
At first glance, a college term paper and a Wikipedia entry appear to have little in common. Term papers are intended for an “extremely limited audience, namely, me,” as Groom pointed out, they have little impact outside of the classroom and are constrained to a specific “time” and “place” in the world of ink-on-paper documents. “That is not a very good model of scholarship, to say that anything you produce [belongs] in this tiny space,” she said.
Door papers in Wikipedia te plaatsen kunnen ook externen een rol spelen in het reviewproces. Dat werkt ook motiverend voor studenten; zij beschikken dan namelijk over een breder publiek. Daarom zullen zij ook zorgvuldiger worden met formuleringen, gelooft Groom.
Een beperking van deze aanpak is dat studenten weinig feedback krijgen bij specifieke onderwerpen, of als zij een onderwerp al uit ten treure hebben opgediept. Voor Nederlandstalige studenten komt daar nog de beperking van het taalgebied bij. Er zullen minder Nederlandstalige reviewers zijn die zich met de inhoud zullen bemoeien.
This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.
Maar het venijn zat in de staart:
“But being subject to editing led to a potential problem: Wikipedia editors didn’t find some of the students’ articles relevant enough to warrant their own topics. They were either deleted or merged with existing articles. That reality is in part a function of Wikipedia’s vast breadth, which already covers virtually any topic in which there is sufficient public knowledge.”
Dus uiteindelijk was er na de exercitie niets meer van over.
@ Wilfred. Interessant. Toch belangrijk dat dit soort experimenten steeds vaker uitgevoerd worden.
@ Wow!ter. Misschien niets zichtbaars, maar ik denk wel dat er een aantal leerpunten uit te destilleren zijn. Meer voorwerk doen bijvoorbeeld? Wat is er al bekend? Ander onderwerp uitzoeken waar nog niet zo veel over bekend is?
Wilfred,Wikipedia of ook wiki’s in het algemeen zijn op verschillende manieren en met verschillende doeleinden in het onderwijs te gebruiken. Ik geef zelf een presentatie bij de Educa online conferentie in Berlijn. Onder de titel Labyrinths of Learning:wikis in education probeer ik een leertheorie te ontwikkelen, die leren meer beschrijft in termen van serendipiteit (het onbedoelde leren) en creativiteit. Wiki´s kunnen daarbij als hulpmiddel gebruikt worden.
Ook was er afgelopen week een conferentie van wikimedia, met als thema Wikis in Education. Aandacht voor het onderwerp is er alom.
@ Harrie: interessant. Zou RSS niet bij uitstek aansluiten bij serendipiteit? Tip voor de Online Educa: ik zou me niet te veel focussen op het concept, maar vooral ook aandacht schenken aan de toepassing ervan. Wellicht kom ik bij je luisteren.
Blogs are good for every one where we get lots of information for any topics nice job keep it up !!!