Werken en recreëren combineren op Curaçao

Ongeveer een half jaar geleden vroeg Percy Pinedo van International Career Services op Curaçao of ik twee workshops en een lezing wilde verzorgen over e-learning. De afgelopen week was het zover, en kon ik werken en recreëren op een mooie manier combineren. Ik heb mijn blog en Twitter-account bewust met rust gelaten.

Deze blogpost is gewijd aan het vakantiegedeelte. In een volgende bijdrage ga ik in op e-learning op dit mooie Caribische eiland.

Curaçao is ongeveer 60 kilometer lang, en telt zo’n 140 duizend inwoners, die verspreid wonen over een aantal plaatsen. Het meest bekend zijn Otrabanda en Punda, de belangrijkste wijken van Willemstad (de naam ‘Willemstad’ wordt eigenlijk alleen door Nederlanders gebruikt). Het was de eerste keer dat mijn vriendin en ik Curaçao bezochten. We hadden de mazzel dat we konden logeren bij familie in Grote Berg, dat op ongeveer 10 kilometer van Willemstad af ligt.

De wijk Punda is het meest gericht op toeristen, met verschillende winkelstraten. Het stadsaanzicht met de gekleurde, oude, panden is erg bijzonder en gelukkig ook beschermd.

Via de enige draaibare brug ter wereld –de Emmabrug- is Punda verbonden met Otrabanda.

Curaçao kent verschillende prachtige stranden. De meest bekende en toeristische stranden zijn Kontiki Beach en Mambo Beach. Richting Westpunt liggen echter de mooiere (en minder massale) stranden zoals Grote Knip, Blauw Baai en mijn favoriete strand, Playa Portomari. Als je snorkelt, heb je het gevoel in een aquarium te zwemmen. Mijn vriendin stond op een gegeven moment zelfs oog in oog met een zeeschildpad.

De flora en fauna zijn sowieso erg bijzonder. Flamingo’s, pelikanen, leguanen, kolibries, een keur aan cactussen.

Wat mij ongelofelijk is meegevallen, is het eten. Vooraf had ik daar weinig positieve verhalen over gehoord. Vooral vegetariërs zouden alleen aangewezen zijn op maaltijdsalades. Niets van dat alles. Zonder uitzondering hebben wij uitstekend gegeten in:

  • De Gouverneur
  • Hook’s hut (waar ik nog twee prominente ‘onderwijs’ PvdA-ers zag waarvan ik niet wist dat zij elkaar privé ook zo te zien ‘heel goed’ kenden….)
  • Het oosters restaurant van Kura Hollanda
  • Italiaans restaurant Cielo (van het Hilton)
  • Bodega 58
  • Rozendaels

We hebben verder een aantal bezienswaardigheden bezocht. In de eerste plaats het mooie natuurgebied ‘Christoffelpark’, met zijn fraaie flora en fauna. Op de tweede plaats Shete Boka, waar de Caribische zee de rotsen van de kust ramt.

En op de derde plaats het Sea Aquarium, met z’n dolfijnen en zeeleeuwen. Bij dierenbeschermers is dit aquarium omstreden, vanwege de ‘kunstjes’ die de dieren moeten leren. Het aquarium heeft echter ook een belangrijke educatieve functie, en vangt dieren op die gewond gevonden worden. Zoals een zeeschildpad waarvan de voorste flippers door vissers zijn afgehakt nadat het dier in de visnetten verstrikt was geraakt.

Curaçao is natuurlijk niet alleen ‘mooi’. De oude, zwaar vervuilde, Shell raffinaderij is een grof schandaal waar deze multinational volstrekt onvoldoende verantwoordelijkheid voor neemt (ze schijnen ‘m voor een dollar verkocht te hebben; schoonmaken kost echter een vermogen). Verder is de op zich imposante Julianabrug eigenlijk een lelijk ding waarvoor bij de aanleg in de jaren zeventig heel wat moois heeft moeten wijken. Ook dreigen mooie, redelijk ongerepte, stukken natuur het slachtoffer te worden van grootschalig toerisme. En Nederland heeft zich in het verleden natuurlijk schandalig op Curaçao gedragen. Slavernij, kolonialisme, bezetting. Thema’s waarover wij op school amper wat leren.

Bekijk een selectie van mijn ‘Curaçao’-foto’s op Flickr.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Een reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *