Welke belangrijke technologische ontwikkelingen zullen ons leven beïnvloeden?

Het Future Today Institute heeft onder leiding van Amy Webb een uitgebreide analyse gemaakt van de technologische ontwikkelingen die in 2025 een grote rol gaan spelen. In deze blogpost vat ik enkele ontwikkelingen samen, en geef ik ook commentaar.

Technologische ontwikkelingen2025 markeert volgens Webb cs het begin van een periode van explosieve technologische vooruitgang, aangedreven door de convergentie van meerdere opkomende technologieën. Innovaties op het gebied van AI, geavanceerde sensoren en biotechnologie versterken elkaar. Dit leidt tot snelle verstoringen binnen tal van sectoren, vergelijkbaar met de impact van elektriciteit en het internet. Webb spreekt van de “Technology Supercycle“.

De combinatie van AI, geavanceerde sensoren en biotechnologie vormt verder de basis voor wat Webb ‘levende intelligentie’ noemt: systemen die zelfstandig kunnen waarnemen, leren en zich aanpassen.

Een nieuwe ontwikkeling zijn de Large Action Models (LAMs). Anders dan de huidige Large Language Models, kunnen LAMs zelf bepalen welke acties nodig zijn. Ze komen in verschillende vormen: persoonlijke LAMs voor individuele gebruikers, bedrijfs-LAMs en overheids-LAMs. Deze systemen werken steeds meer zelfstandig, zonder dat mensen opdrachten hoeven te geven.

In de technologiesector ontstaan ook opvallende samenwerkingen. Zo gebruikt Apple chips van Amazon voor AI-toepassingen en werken Amazon en Anthropic samen aan Project Rainier, een groot AI-computernetwerk. De toekomst van AI hangt nauw samen met de ontwikkeling van cloud computing en rekenkracht.

De cryptomarkt laat tekenen van herstel zien. Bitcoin heeft voor het eerst de $100.000 bereikt, mogelijk door de verwachting dat Donald Trump als president de regels voor cryptomunten zal versoepelen. Tegelijkertijd is 95% van de NFTs inmiddels vrijwel waardeloos geworden.

Er zijn ook ontwikkelingen op het gebied van quantumcomputers. Door betere foutcorrectie en stabielere systemen komen praktische toepassingen dichterbij. Google’s nieuwe quantumchip kan berekeningen uitvoeren die normale computers miljarden jaren zouden kosten. Er wordt veel geïnvesteerd in research & development, en in hybride kwantumsystemen die onmiddellijk waarde kunnen creëren voor bedrijven.

Het extreme weer van 2024, met veel bosbranden en overstromingen, vormt een volgens Webb impuls voor vernieuwing in de bouw- en energiesector. Er komen nieuwe technieken voor klimaatbestendig bouwen en duurzame energie. Kleine modulaire kernreactoren (SMRs) worden steeds belangrijker. Grote techbedrijven zoals Microsoft, Google en Amazon werken samen met energiebedrijven om hun datacenters van deze energie te voorzien.

In de biotechnologie zijn er doorbraken in het kweken van vlees en organen. De Amerikaanse FDA staat de verkoop van gekweekt vlees toe en met 3D-bioprinting kunnen onderzoekers nu snel functioneel biologisch weefsel maken. Ook zijn er succesvolle transplantaties uitgevoerd met genetisch aangepaste nieren.

Politieke onrust in Frankrijk en Duitsland dreigt de Europese innovatie in 2025 te belemmeren. Door leiderschapscrises kunnen beide landen zich minder richten op strategische planning, terwijl de nieuwe EU AI-wetgeving juist meer overheidsbetrokkenheid vereist. Dit kan de ontwikkeling van AI-oplossingen bemoeilijken. Tegelijkertijd speelt zich in Washington een machtsstrijd af tussen techbedrijven en politici. Techmiljardairs krijgen mogelijk meer invloed op het beleid onder de Trump-regering, wat de balans tussen Big Tech en overheid zou kunnen verschuiven ten gunste van de technologiesector.

De ruimtevaart gaat door met innoveren. NASA en Nokia ontwikkelen een 4G-netwerk voor de maan, terwijl China onderzoek doet naar fusie-energie voor ruimtereizen. Er zijn wel zorgen over zonnestormen die satellieten kunnen beschadigen.

In de interface tussen mens en machine zijn er nieuwe ontwikkelingen. Neuralink mag hun hersenimplantaat testen voor het besturen van een robotarm. Ook zijn er doorbraken in het herstellen van zicht met implantaten en het gebruik van grafeen in hersenimplantaten.

Mijn opmerkingen

Ik kijk met gemengde gevoelens naar de ontwikkelingen die het Future Today Institute schetst. Deze ontwikkelingen bieden op zich belangrijke mogelijkheden voor het aanpakken van klimaatverandering en sociale ongelijkheid, maar vereisen ook toezicht en democratische controle. Bovendien kunnen deze ontwikkelingen juist ook negatieve gevolgen voor het klimaat, gelijkheid en inclusiviteit.

De ontwikkelingen in kernfusie en kleine modulaire reactoren kunnen bijdragen aan CO2-vrije energievoorziening. Tegelijkertijd zijn de verwachtingen ten aanzien van kernfusie al heel lang hooggespannen. Op korte termijn kun je daar, heb ik begrepen, nog weinig van verwachten. Bovendien is er nog geen geen duurzame oplossing voor het kernafval van de SMR’s en schijnen we voor uranium nog steeds een beroep te moeten doen op veel landen met dictatoriale regimes (zoals Rusland). Bovendien moeten we waakzaam zijn dat deze technologie niet leidt tot nieuwe afhankelijkheden van grote technologiebedrijven. Het is verontrustend dat bedrijven als Microsoft en Google zelfstandig hun eigen kernreactoren willen bouwen voor hun datacenters. Dit vraagt om stevige democratische controle en publieke regie.

De vooruitgang in biotechnologie, zoals gekweekt vlees en 3D-geprint weefsel, kan de druk op het milieu verminderen en dierenleed tegengaan. Tegelijk moeten we zorgen dat deze innovaties toegankelijk blijven voor iedereen en niet alleen voor een kleine elite. Ik ben ook benieuwd naar de sociale acceptatie hiervan.

De ontwikkeling van AI en automatisering biedt kansen voor efficiënter energiegebruik, betere gezondheidszorg en beter onderwijs. Maar de concentratie van macht bij grote techbedrijven baart ook nu zorgen. De samenwerking tussen Apple en Amazon voor AI-chips illustreert deze machtsconcentratie.

Het is positief dat extreme weersomstandigheden leiden tot innovatie in klimaatbestendige technologie. Maar dit fenomeen onderstreept ook de urgentie van drastische klimaatmaatregelen. Technologie alleen zal klimaatverandering niet oplossen.

De overheid moet een actievere rol spelen in het sturen van technologische ontwikkeling. Dit betekent meer investeren in publiek onderzoek, strengere regulering van grote techbedrijven en democratische controle op nieuwe technologieën.Wat dat betreft maak ik me zorgen nu in de VS een overheid aantreedt die juist inzet op deregulering en we binnen diverse Europese landen te maken hebben met politieke crises (denk aan Duitsland) of door onderlinge verdeeldheid zwakke overheden (bijvoorbeeld in ons land). Ik hoop dat de EU een belangrijke rol zal spelen bij de regulering.

De beschrijving van het Future Today Institute ademt wat mij betreft ook een te groot geloof in technologie als oplossing voor maatschappelijke problemen. Het is echter de vraag of we het redden met een dergelijk ‘technologisch solutionisme’, zoals Evgeny Morozov dat noemt. Een fundamenteel probleem daarbij is dat de onderliggende maatschappelijke en politieke oorzaken van problemen worden genegeerd, en dat technologie wordt gepresenteerd als een neutrale kracht die tot vooruitgang leidt. De geschiedenis laat echter zien dat technologie bestaande machtsstructuren vaak versterkt in plaats van doorbreekt. Democratische controle wordt wat mij betreft steeds belangrijker. Bovendien zijn diverse vraagstukken, zoals klimaatverandering, te complex om met technologische innovaties aan te pakken.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *