Webwereld brengt vandaag geen goed nieuws…

Webwereld is één van de online magazines die ik lees. Vandaag kwam deze ICT-nieuwsvoorziening met een aantal berichten die geen goed nieuws betekenen voor innovatie in ICT in het onderwijs.

In de eerste plaats bericht Webwereld over een groot beveiligingslek in de elektronische leeromgeving Moodle. Deze ELO is open source, heeft een redelijk vernieuwende ingebakken visie op leren en is aan een flinke opmars bezig binnen het onderwijs (ten koste van bijvoorbeeld BlackBoard). Mijn eigen regionale opleidingencentrum heeft uiteindelijk niet gekozen voor Moodle, maar ik sta er zelf zeker positief tegenover (mede op basis van mijn ervaringen als gastdocent).

Maar nu is er dus een groot beveiligingsprobleem dat een kwaadwillende medewerker in staat stelt wachtwoorden van gebruikers te achterhalen. Hoewel de firma Stoas -die in Nederland support rond Moodle verzorgt- een 'work-a-round' voor dit probleem heeft bedacht, is een definitieve oplossing nog niet door de Moodle-community ontwikkeld. Natuurlijk is het zo dat commerciële ELO's ook te maken kunnen krijgen met beveiligingsproblemen en kwetsbaarheden op het gebied van privacy. Maar ik ben bang dat open source software -gezien alle vooroordelen die helaas nog steeds bestaan ten opzichte van OSS- hier extra kwetsbaar voor is. Jammer.

Bericht twee heeft betrekking op het onvolwassen karakter van Google Docs. Eén van de bobo's van Google heeft volgens Webwereld onlangs toegegeven dat deze applicatie nog geen volwaardige vervanger is van Microsoft Office, ook al verwacht deze president van Google Enterprise dat op termijn alleen nog specialisten met deze kantoorapplicatie zullen werken (en het gros van de mensen voldoende heeft aan de Google applicatie).

Ik weet dat er scholen zijn die overwegen of bezig zijn om Microsoft Office te vervangen door Google Docs. Ik ben bang dat conservatieve ICT-ers nu munitie in handen hebben gekregen om applicaties en data in eigen huis te houden.

Bericht drie, tenslotte, gaat over de vervlechting van Office 2010 met Sharepoint:


Veel functies werken niet zonder die serversoftware. Alle Office-applicaties krijgen services die verbonden zijn aan SharePoint en andere databronnen.


Dit is slecht nieuws, vrees ik, omdat onderwijsorganisaties de neiging zullen hebben om -naast Microsoft Office- ook gebruik te gaan maken van de groupware omgeving van Microsoft. Andere tools voor samenwerking en projecten zullen het daardoor zwaarder krijgen. Kijk maar naar de Internet Explorer die door integratie in het besturingssysteem een dominante marktpositie heeft verworven. 

Je hoeft immers niet de beste te zijn, om ook de grootste te worden.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *