Gisteravond vond de aftrap plaats van de verkiezingscampagne van GroenLinks Nijmegen. Vier jaar geleden heb ik hierin een actieve rol gespeeld als webmaster en als één van de coördinatoren van het canvassen (verkiezingskrant huis-aan-huis rondbrengen en bij mensen aanbellen die een anti-drukwerk sticker hebben). Dit jaar werk ik alleen als vrijwilliger mee aan het canvassen. Erg leuk om te doen. Onze afdelingsvoorzitter (en kandidaat-raadslid) Noël Vergunst schrijft in zijn weblog dat een groot aantal leden ‘supergemotiveerd’ is om mee te werken aan de campagne. Dat gevoel heb ik ook.
Ik had nog een korte discussie met de huidige lokale webmaster over weblogs. Volgens hem zijn weblogs vooral een uiting van ijdelheid (zoals wel vaker is beweerd). Ze zullen volgens hem geen belangrijke rol in verkiezingscampagnes spelen. Ik vertelde hem dat deze laatste opvatting in 1995 door menigeen binnen GroenLinks ook werd gedeeld ten aanzien van websites.
Inmiddels zijn websites niet meer weg te denken als medium voor politieke partijen. Het bezoek aan deze websites stijgt explosief, vooral kort voor verkiezingen. Ik verwacht dat weblogs dit jaar een relatief kleine rol zullen spelen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Maar dat zal snel veranderen, verwacht ik. Er is immers veel meer belangstelling voor de persoon van de politicus. En een goede politieke weblog maakt duidelijk waar de individuele politicus/ca voor ‘staat’, wat voor persoon hij/zij is. Bovendien kun je er als politicus/ca mee met kiezers interacteren (wat niet altijd goed gaat, zoals Femke Halsema inmiddels kan beamen).
Voorwaarde is wel dat een politicus/ca geen platte propaganda maakt en de weblog alleen tijdens verkiezingscampagnes bijhoudt. Een aantal Nijmeegse GroenLinks politici is al begonnen met bloggen. Een goede zaak. Alleen jammer dat het content managementsysteem nog geen RSS ondersteunt. Naar daar schijnt aan gewerkt te worden.
This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.
Geef een reactie