Weblog + wiki = e-portfolio

Als het gaat om e-portfolio's, dan heb ik wel eens het idee dat dat we te veel energie steken in de applicatie, en te weinig in de didactische toepassing ervan. Met name onderwijsgevenden en onderwijskundigen hebben er wel eens een handje van om eisen te stellen aan functionaliteiten van een e-portfolio, die niets met een e-portfolio te maken hebben (maar eerder met een elektronische leeromgeving).

Dat het ook anders kan laat de Bliki-portfolio zien. Een Bliki is een samentrekking van blog en wiki. Beide web 2.0-toepassingen vormen het portfoliosysteem. Gerben Mesman en Arne Horst (werkzaam bij de Hogeschool InHolland) zijn de bedenkers van de Bliki-portfolio.


De twee pijlers van Bliki in competentiegericht onderwijs bestaan uit de Blogfolio en de Competentiewiki's. (…). In de Blog vindt beschrijving en ondersteuning van het proces plaats (zowel supervisie als intervisie), in de Competentiewiki's worden de verworven competenties ingevuld.


Zij hebben een bliki-portfolio binnen Sharepoint vormgegeven, maar volgens mij kun je daarvoor ook andere blog- en wiki-tools voor gebruiken.

De blog wordt dus gebruikt voor de procesbeschrijving en reflectie. Bij reflectie op persoonlijk functioneren is m.i. een besloten blog aan te bevelen. De wiki wordt gebruikt als competentiematrix, waarbinnen producten kunnen worden geupload. Zowel blog als wiki hebben de mogelijkheid om te reageren.

Volgens mij heb je inderdaad qua technologie niet veel meer nodig. De didactische inbedding is veel spannender. 

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

6 reacties

  1. Wilfred, ik mis in je kommentaar op de bliki implementatie in Sharepoint het ijkpunt wat je meestal standaard hanteert in je beschouwingen over technologie en didaktiek, nl ‘ownership’. Kan een student zijn bliki mee krijgen als zijn opleiding is afgerond? Ik vrees van niet.
    Een bliki is behalve in Sharepoint ook goed in andere wiki applicaties te implementeren. De meest praktische keus is volgens mij hier Dokuwiki met zijn weblog plugin, en de mogelijkheid om via ACL’s de toegang tot de diverse onderdelen te regelen. Dokuwiki is volledig tekst gebaseerd en heeft geen database als back-end nodig. Kan dus evt op een usb-stick worden meegenomen… (voorbeeld: mijn blikistek = weblog, wiki, webstek)

  2. @Rino Zandee; goed punt. Eigenaarschap (en de mogelijkheid om je e-portfolio mee te nemen) is erg belangrijk

  3. Bliki: zo eenvoudig is dat. Lijkt mij het ideaal om je portfolio te presenteren. Het gaat mij om de didactische impact. De technologische kant van de zaak laat ik aan de specialisten over, zoals Rino Zandee hier.

  4. Hoi Wilfred,
    Ten eerste dank voor de mooie tekst over Bliki Portfolio! Een aangename verrassing voor me zo in het weekend! En je slaat mijns inziens de spijker op zijn kop met de laatste regel dat ontwikkelingen rond de didactiek de spannende dingen zijn. Vooral met Bliki Portfolio zien we bij betrokken docenten en studenten veel moois ontstaan. Docenten die zichzelf als digibeet beschouwen en er zonder noemenswaardige hulp er mee aan de slag kunnen bijvoorbeeld.
    Wat betreft de genoemde aandachtspunten in de reactie. Daar is in voorzien. Ook moeten we ervoor waken daar in dit stadium niet al te veel waarde aan te hechten als men daardoor (dreigt) voorbij te gaan aan het concept zoals Gerben en ik dat nu hebben gerealiseerd en met succes inpassen in het onderwijsproces.
    Daarnaast vind ik evt. discussies over welk platform van minder belang. Het gaat mij om het concept Bliki en de impact daarvan voor onderwijs. Dat ik voor SP had gekozen had ik nu zo mijn praktische redenen voor; ik had net zo goed voor een andere techniek platform kunnen kiezen. Geel krijtje, wit krijtje, whiteboard marker, zolang het maar schrijft.. Met ICT niet anders voor onderwijs..
    Wat ik tenslotte nog wil benadrukken is dat Bliki daadwerkelijk “Bliki” is. De blogposts interacteren met inhoudelijk gerelateerde Wikipages en vice versa. Als aanklikbare voetnoten gezamenlijk met inhoudelijke feedback en inhoudelijk gerelateerde documenten, video’s en andere producten. Als vanzelf ontstaat dossiervorming.
    Ik nodig iedereen van harte uit om de demo-omgeving op SURFgroepen.nl te bezoeken.
    Hartelijke groet, Arne

  5. Hoi Arne,
    Wat ik er van gezien heb in SP ziet er gewoon goed uit. Ik kan me voorstellen dat de combi blog en wiki studenten heel erg aanspreekt. Verder is het volgens mij ideaal om per opleiding vanuit het onderwijs te kijken: Wat heb je nodig? Wat wil je ermee bereiken? Hoe wil je het hebben? Kortom, op maat maken per opleiding, op een heel eenvoudige manier.
    Verder ben ik erg benieuwd naar de daadwerkelijke ervaringen van studenten en docenten hiermee! Ik zie dus mogelijkheden: het “systeem” lijkt flexibel genoeg om diverse opleidingen hiermee op een eigen manier te laten werken. Ik hoop echt dat dit onderbouwd kan worden met goede ervaringen uit de praktijk: dit zie je toch nog te weinig.
    Veel systemen lijken toch te rigide van opzet. Zozeer zelfs dat we niet altijd de kans krijgen om het over de didactiek te hebben. Bliki lijkt me wel zo open. En als je het dan nog goed didactisch neerzet….
    Groet,
    Ivo

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *