Web 2.0 nog weinig gebruikt

Web 2.0 applicaties (zoals weblogs en wiki's) worden weinig gebruikt. Zowel op het werk, als privé. Dat schrijft de AutomatiseringsGids op basis van onderzoek van EPN. De meeste mensen beperken zich wat betreft internetgebruik tot informatie zoeken en e-mailen. De AutomatiserinsGids schrijft:


Slechts 3 procent zegt gebruik te maken van de mogelijkheden die sociale netwerken bieden om aan werk of opdrachten te komen of om werkgerelateerde contacten te leggen. Opmerkelijk genoeg zijn Web 2.0-achtige internettoepassingen onder studenten niet populairder dan onder ouderen, al gebruiken de studenten internet wel intensiever.


De AutomatiseringsGids geeft helaas niet meer cijfers. Het Platform voor de informatiesamenleving doet dat wel. Volgens EPN gebruiken 25% van de Nederlanders sociale netwerken voor het onderhouden van vriendschappen en relaties. Op het werk gebruikt ook een kwart van de werknemers internet voor het delen van documenten en agenda's. Maar zoals gezegd: amper via web 2.0-toepassingen.

Volgens mij doelt het onderzoek hierbij op het creëren van content via web 2.0-toepassingen. Want volgens mij maken veel mensen wel degelijk 'consumptief'gebruik van web 2.0, zonder dat ze weten dat het gaat om web 2.0. Maar echt 'produceren' via web 2.0 (publiceren en reageren) gebeurt inderdaad door relatief weinig personen. De enorme aantallen gebruikers die Hyves pretendeert te hebben, komen hiermee overigens in een wel heel apart daglicht te staan.

Ik ben trouwens benieuwd naar de exacte vraagstelling. Want het zou best wel eens zo kunnen zijn dat mensen gebruik maken van web 2.0 zonder te weten dat het gaat om web 2.0.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *