Web 2.0 en de Heemkundekring Bergh

Een dag of tien geleden vertelde mijn schoonvader (1925) ons dat hij op verzoek van de Heemkundekring Bergh een bijdrage heeft geschreven over zijn diensttijd in Nederlands-Indië. Wij waren in de veronderstelling dat deze bijdrage bedoeld was voor een lokaal blad.
Vandaag belde hij op dat zijn bijdrage (enigszins bewerkt) op internet staat.

Blijkt de Heemkundekring Bergh een zeer uitgebreide wiki bij te houden (de Berghapedia), met meer dan 2.400 artikelen! Verder hebben zij op hun website een onderdeel met podcasts staan, waarin allerlei streekverhalen worden verteld.

Let wel: we hebben het hier over een vrijwilligersorganisatie van een kleine gemeente (inmiddels opgegaan  in de Gemeente Montferland). Ik had bij heemkundekringen altijd een beeld van een wat stoffige organisatie. Maar deze heemkundekring maakt gebruik van web 2.0.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

2 reacties

  1. Geachte heer Rubens,
    Hartelijk dank voor uw compliment omtrent onze vereniging in het algemeen en http://www.berghapedia.nl in het bijzonder.
    We zijn als organisatie, met rond de 920 leden binnen en buiten de grenzen van de voormalige gemeente Bergh, inderdaad behoorlijk ambitieus.
    Want naast heemkunde.nl en berghapedia.nl zijn we ook nog bezig met het afnemen van interviews, het opzetten van een bibliotheek en het maken van een heuse historische speelfilm. Verder beheren we een eigen pand (het Heemkundehuus aan het stadsplein in ‘s-Heerenebrg), organiseren we ieder jaar 8 lezingen en een excursie en geven we driemaal per jaar ons lijfblad Old Ni-js uit.
    En ondanks het feit dat het soms niet meevalt om overal voldoende vrijwilligers voor te krijgen, weten we dit alles toch draaiende te houden. En ook nog met veel plezier!
    Met vriendelijke groeten,
    Edwin Zweers
    bestuurslid HKB

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *