Wat wordt de opvolger van de smartphone?

De smartphone is nu een dikke tien jaar oud, en is zo’n beetje uitontwikkeld. Welke technologie zal dit ‘device’ opvolgen, en wat zullen de maatschappelijke gevolgen hiervan zijn?

mind reading
Foto: geralt, Pixabay

Steve Ranger heeft voor ZDNet een artikel geschreven waarin hij schrijft dat de smartphone ons computer gebruik sterk heeft veranderd (mobiel, 24/7), maar dat innovaties van de smartphone inmiddels wel gestopt zijn. In veel landen is de markt ook verzadigd:

The smartphone has taken ten years to get from its first version to near complete.

Ranger verwacht niet dat de ‘wearables’ de opvolger zullen zijn. Het scherm is daarvoor te klein, de processorkracht te gering en de batterijduur te beperkt. Nee, de auteur verwacht dat augmented en virtual reality de belangrijkste kandidaten zijn om de smartphone op te gaan volgen. Niet in de huidige vorm, overigens.

Eén van de voortekenen is dat sommige smartphones nu al gebruikt kunnen worden als VR-viewers (in combinatie met een bril). Dit geeft ons gebruikers in ieder geval een beeld van de mogelijkheden, meent hij. Als AR/VR populairder worden, zullen -verwacht hij- de ’smartglasses’ een comeback maken (maar dan in een volgende versie in de vorm van contactlensen eventueel gecombineerd met technologie die gedachten kan lezen).

De smartphone gaat dan niet helemaal verdwijnen. Op dit moment worden gewone mobiele telefoons immers ook nog steeds gebruikt. Hetzelfde geldt voor de PC. Deze is ook niet volledig verdrongen door tablet en laptop.

Steve Ranger signaleert overigens een groot probleem bij technologieën die intensief gebruik maken van sensor-technologie en van het lezen van gedachten: privacy. Dit is al een issue maar zal een nog groter vraagstuk worden.

And what does it mean for society if we spend more time interacting with our phones than we do with each other?

Ik denk dat het inderdaad mogelijk is dat de smartphone wordt vervangen door een nieuw device. Zelf denk ik dat kunstmatige intelligentie, waarbij gebruik wordt gemaakt van het analyseren van grote hoeveelheden data, en spraaktechnologie hierbij een belangrijke rol zullen spelen. Daarbij zal de nieuwe technologie waarde moeten toevoegen aan de smartphone. Denk aan nieuwe toepassingen (bijvoorbeeld je stelt een vraag en krijgt meteen een gericht antwoord; gewin), aan een groter gebruikersgemak (een beter zicht zonder dat je een groot scherm mee hoeft te slepen; gemak) of een meer intense en realistische beleving zoals VR die inderdaad kent (genot). Prijs speelt hierbij een veel geringere rol. Voor de smartphone betalen we nu ook een veelvoud, in vergelijking met de gewone mobiele telefoon en soms zelfs in vergelijking met een laptop.

Dat deze nieuwe technologieën weer hoge eisen stellen aan digitale leeromgevingen en zullen leiden tot nieuwe mogelijkheden en uitdagingen voor leren en ontwikkelen is evident. Deze technologieën zullen nog meer alomtegenwoordig en vooral ‘onzichtbaar’ zijn. Het risico op afleiding zal nog groter zijn. Tegelijkertijd zal de potentie voor leren en ontwikkelen groot zijn. Je zult bijvoorbeeld in staat zijn makkelijker authentieke problemen te gebruiken en gemakkelijker op afstand kunnen interacteren met leerstof en met anderen.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Een reactie

  1. Wilfred interessant stuk, na een aantal jaar met kleine upgrades is de grote vraag wat is the next big thing? Ik ben benieuwd.. Jan Ceyont

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *