Wat valt mij op aan editie 2022 van de top 100 leertechnologieën @C4LPT?

Gisteren heeft Jane Hart de zestiende editie van haar ‘Top Tools for Learning’ gepubliceerd. Elk jaar inventariseert Jane de favoriete leertechnologieën van de mensen uit haar online netwerk. Zij rubriceert deze in persoonlijk leren, werkplek leren, opleiden/onderwijs. Walt valt mij op?

  • Learning technologies top 100Verleden jaar heeft Jane een lijst met 300 tools samengesteld. Dit jaar is het aantal weer teruggebracht naar 100. De reden: er hebben minder mensen gereageerd -hoeveel wordt helaas niet duidelijk- en de respondenten hebben minder favoriete tools doorgegeven.
  • Jane constateert in haar analyse dat 2022 het jaar van de consolidatie is. In 2021 hebben mensen mede dankzij de Corona-epidemie veel geëxperimenteerd met nieuwe leertechnologieën. Dit jaar is men volgens haar weer terug gekeerd naar de oude vertrouwde leertechnologieën. De lijst bevat geen nieuwe leertechnologieën.
  • Er zit weer weinig beweging in de top 10. Powerpoint en Zoom hebben van plaats gewisseld. Youtube staat wederom op plaats 1. De lijst kent verder wel sterke stijgers (vooral in vergelijking met top 300 van verleden jaar). Live Worksheets en TikTok zijn de grootste stijgers. Apple Podcast en Google Forms zijn de grootste dalers in deze lijst (al is ook een aantal applicaties uit de top 100 verdwenen).
  • De lijst bevat veel technologieën die oorspronkelijk niet voor leren, opleiden en onderwijs zijn ontwikkeld. Deze tools worden hiervoor echter wel gebruikt. Jane (en ook ik) rekent niet alleen applicaties tot leertechnologieën als deze speciaal voor leren, opleiden en onderwijs zijn ontwikkeld. Mensen gebruiken Word bijvoorbeeld voor het verwerken van informatie en voor reflectie. Outlook wordt onder meer gebruikt om leerstof te delen. Netflix en Spotify staan bijvoorbeeld ook in deze lijst. Netflix bevat uiteraard ook leerzame documentaires. Spotify wordt ook gebruikt om podcasts te beluisteren.
  • Microsoft Teams staat hoog op deze lijst. Respondenten hebben deze tool echter niet als favoriete tool voor Education opgegeven. Wellicht komt dit omdat relatief weinig respondenten uit het onderwijs afkomstig zijn. Het kan ook zijn dat mensen deze tool weliswaar veel gebruiken, maar niet bestempelen als één van hun favoriete tools.
  • De lijst bevat betrekkelijk weinig leermanagementsystemen. Voor het onderwijs staan Canvas, Google Classroom en Moodle in de lijst. Voor corporate learning alleen Moodle en a New Spring. Ook staan er slechts drie online course platforms in de lijst (Coursera, LinkedIn Learning en Udemy). Waarschijnlijk zetten de respondenten dergelijke leerplatforms betrekkelijk weinig in hun top 10. Eén respondente gaf aan dat Zoom niet in haar top 10 staat omdat zij het gebruik de gewoonste zaak van de wereld vindt. Dit kan ook het geval zijn voor LMS-en en voor MS Teams. Dat betekent wel dat belangrijke leertechnologieën ook ontbreken. Zoals Cornerstone, de platforms van Cypher Learning, BrightSpace, ItsLearning, PeopleFluent LMS (voor heen NetDimensions), Totara en Stream LXP. Wees daarom terughoudend om deze lijst te gebruiken bij het verkennen van leertechnologieën.
  • Het doet me deugd dat er nog steeds twee RSS-feedreaders in de lijst staan, al zijn ze gezakt (vooral mijn favoriet Innoreader). RSS-feedreaders zijn zulke onderschatte leertechnologieën!
  • Veel applicaties zijn gericht op het ontwikkelen of gebruiken van online video (het Nederlandse HiHaHo is een voorbeeld). Daarnaast bevat de lijst veel tools voor het ontwikkelen van content.
  • Heel veel tools worden ook gebruikt voor meer informeel leren. Denk aan zoekmachines, vertaaltools, messaging apps of online whiteboards. Op het gebied van sociale netwerken voor leren is sprake van een verschuiving. Twitter en Facebook dalen in de lijst, Instagram en Tiktok stijgen. Ook op dit terrein wordt het gebruik van beeld belangrijker. LinkedIn blijft het belangrijkste sociale netwerk dat als leertechnologie wordt gebruikt.
  • Er zijn ook tools uit het overzicht verdwenen. Dat komt uiteraard omdat de lijst nu weer 100 tools bevat. Het verdwijnen van Skype is echter verklaarbaar. Deze applicatie is m.i. volledig verdrongen door MS Teams. Ik vermoed dat dit ook geldt voor Yammer.
  • Het overzicht van categorieën leertechnologieën geeft een goed beeld van de enorme diversiteit op dit terrein. Maar ook nu geldt dat het beeld niet compleet is. Je vindt bijvoorbeeld geen tools voor summatief toetsen, online proctoring of virtual reality. Serious games ontbreken ook, al zijn er wel applicaties die elementen van gamification bevatten (zoals de taal app Duolingo).

Voor de volledigheid: bij online en blended leren gaat het vooral om leren. Dat staat voorop. Je hebt wel leertechnologie nodig om dit mogelijk te maken.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *