Wat er mis kan gaan in een online community

Anatomy of a Community Meltdown illustreert wat er allemaal mis kan gaan in een online community. Deze weblogbijdrage beschrijft de teloorgang van de Macserial Junkie community, een online gemeenschap die te maken kreeg met ernstige vormen van cyberpesten en machtspellen. De auteur gaat in op het conflict (veroorzaakt door ruzie tussen twee moderatoren), maar beschrijft ook ‘lessons learned‘:

  1. Zorg er voor dat vrijwillige medewerkers de scope van hun plichten en bevoegdheden begrijpen, en dat zij rekenschap afleggen aan de leden van de gemeenschap.
  2. Zorg er voor dat de initiatiefnemers van de gemeenschap (de eigenaren) zichtbaar blijven binnen die gemeenschap. De vrijwillige moderatoren moeten niet de indruk krijgen dat zij ‘de baas’ zijn.
  3. Laat tegenstellingen niet sluimeren, maar maak ze bespreekbaar vóórdat ze uit kunnen groeien tot een conflict.
  4. Ontwikkel een structuur van de gemeenschap. Dat kan in gemeenschappelijkheid gebeuren waarbij deelnemers de grenzen van het betamelijke aangeven, regels afspreken en deze voortdurend communiceren. Dit is overigens een uitdaging binnen een community die nogal anarchistisch is ingesteld.

De tweede les vind ik nogal vreemd. Want volgens mij zijn initiatiefnemers ook niet echt de ‘baas’ binnen een community. Ik leg deze les vooral uit als het belang van betrokkenheid bij de community.

Volgens mij kun je overigens als overall conclusie trekken dat leden van online communities net echte mensen zijn 😉

Via Stephen Downes

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *