Woensdag aanstaande mogen we weer meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen. Als ‘gewoon’ lid van GroenLinks wil ik graag toelichten waarom ik voor deze partij kies.
Tweede Kamerverkiezingen zouden niet alleen moeten gaan over de korte termijn. Politiek is namelijk een kwestie van een lange adem. Veel partijen hebben het erover dat we ‘de rekening’ niet door mogen schuiven naar de volgende generaties. Zij doelen dan echter op de staatsschuld. Inderdaad een belangrijk thema.
Deze politici hebben het echter niet over een andere rekening die wij aan het doorschuiven zijn: ons klimaat, de natuur en het milieu. GroenLinks pleit al jaren consequent voor een duurzame economie, en laat ook zien dat dit te realiseren is (als de politieke wil er maar is).
Daarnaast heeft GroenLinks laten zien, bereid te zijn de daad bij het woord te voegen. Zowel lokaal, als landelijk bij het Lenteakkoord. Dit was geen ideaal akkoord, maar bevatte wel degelijk enkele duidelijke trendbreuken. Bijvoorbeeld ook als het gaat om het ongedaan maken van de bezuinigingen op passend onderwijs. Ook de rest van het programma ademt de sfeer van een daadwerkelijk progressieve realiteit. GroenLinks is ook één van de weinige partijen die niet mee gaat met het populisme.
Aan het eind van de jaren tachtig was ik er over verbaasd dat de kleinere linkse partijen elkaars electorale concurrenten waren. Inhoudelijk hadden ze meer gemeen, dan dat zij verschilden. Bovendien was hun invloed door het versnipperde karakter gering. Specifieke onderwerpen verdeelden zij ook. Toen deze partijen fuseerden, ben ik onmiddellijk lid geworden. Ik ben één van de eerste ‘rechtstreekse’ GroenLinks-leden. Daarom zie ik de huidige progressieve versnippering met lede ogen aan. Wat zal een Piratenpartij met 1 zetel bereiken? Wat is nu echt de toegevoegde waarde van een Partij van de Dieren?
Is het dan niet consequenter om op PvdA, SP of D66 te stemmen? Nee. Ik heb nog steeds mijn hoop gevestigd op een sterke progressief-groene partij, die binnen onze samenleving een factor van betekenis is. D66 is dat niet, omdat deze partij economisch erg tegen de VVD aanschurkt en bovendien voor megastallen is en gelooft in kernenergie (al geven ze er geen prioriteit aan).
De PvdA vind ik een onbetrouwbare regentenpartij, die -als puntje bij paaltje komt- economische groei altijd laat prevaleren boven klimaatbescherming. Hun beloftes zijn aardig, hun daden teleurstellend. Progressieve kiezers die steeds maar weer PvdA kiezen, hebben iets masochistisch, vind ik. Ze willen schijbaar teleurgesteld worden.
Stemmen op PvdA of D66 zodat zij in het kabinet komen? In Nederland kiezen we geen coalities. De grootste winnaar en de grootste partij komen niet per definitie in een coalitie terecht. Bovendien kan D66 zomaar een kabinet met CDA en VVD helpen realiseren. Dat is pas een weggegooide progressieve stem! Het is eerder vertoond, in 2003. De huidige lijsttrekker, Alexander Pechtold, was daarin nog een blauwe maandag minister.
De SP dan? De orthodox-socialistische kantjes zijn er inderdaad van af. Maar hun programma is niet goed doordacht. Zij bezuinigen bijvoorbeeld 800 miljoen op onderwijs, en hebben de illusie dat bedrag te kunnen besparen op management en bureaucratie. Alsof al het werk dat managers in onderwijs (en zorg) uitvoeren, nutteloos is. Natuurlijk kan daar op worden bespaard. Maar 800 miljoen euro bezuinigen is onhaalbaar of gaat ten koste van docenten (die bepaalde taken ernaast moeten gaan uitvoeren, terwijl zij daar niet voor zijn toegerust). Bovendien is de SP mij te anti-Europees. De Europese Unie is het meest succesvolle ‘preventieproject’ op het gebied van vrede en veiligheid, ook al valt er o.a. aan het democratisch karakter nog het nodige te verbeteren.
Ik kies woensdag dus overtuigend voor GroenLinks.
Bezoek ook:
- Vier dagen wakker
- Dan hoor je het ook eens van een ander (anderen over GroenLinks)
- Vergelijk GroenLinks met de andere partijen
- Dus toch GroenLinks
- Wat een partij
- Strategisch stemmen? U kunt ook iets nuttigs doen
This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.
Inspirerend. Ook in België waar we op 14 oktober gemeenteraadsverkiezeingen hebben.
Leuk om te lezen. Ik deel veel van je overwegingen. Via kiescompas kwam ik uit bij GL als mijn tweede keus. Op het geloof in kernenergie van D66 (mijn eerste keus) valt wel iets af te dingen gezien hun programma. Zie: http://bit.ly/P9NHvm Gelukkig maar.
Ook op veel andere punten zit er geen hemelsbreed verschil tussen beide partijen. Zie het stuk over “nieuwe welvaart: http://bit.ly/OcaiER Hopelijk komen onze partijen elkaar tegen in een nieuw kabinet.
Stemze!
D66 geeft kernenergie geen prioriteit, zoals gezegd. Maar ze zijn ook niet onomwonden tegen. Wist je trouwens dat zij in het Europees Parlement deel uit maken van dezelfde fractie als de VVD (en niet van een andere fractie)?