Waar is performance support gebleven?

Een jaar of tien geleden hoorde ik het eerst van elektronische performance support systemen (EPSS). Dat zijn elektronische omgevingen waarmee medewerkers binnen een systeem just-in-time informatie en ondersteuning krijgen om een bepaalde taak uit te voeren. Lagere kosten (voor opleiden en trainen onder andere), hogere productiviteit. Dat waren belangrijke argumenten. Bovendien sloot EPSS goed aan op de toen (?) populaire Tayloristische benadering van werken èn leren, als je het mij vraagt.

EPSS was in feite een vorm van e-learning, terwijl deze term nog niet bestond. Gloria Gery was destijds de 'goeroe' op dit gebied (inmiddels is zij met pensioen).

Jay Cross blikt terug op EPSS. Hij beschrijft dat EPSS na een periode van enthousiasme, in een dip terecht is gekomen.


Unless it was tightly baked into an application from the get-go, EPSS required continual maintenance. Few people considered themselves EPSS designers. Modifying EPSS took scarce programming skills. EPSS did not have a home in the typical organization structure.

En in tegenstelling tot (t)e-learning in 'cursusvorm', is EPSS nooit echt uit dit dal gekomen. Tot nu, denkt Cross. Web 2.0 geeft een nieuwe impuls aan EPSS. Maar wel aan een vorm van EPSS waarbij veel meer sprake is van gezamenlijkheid en samenwerken (social learning), in plaats van de meer behavioristisch, 'eenzame' vorm van EPSS.


Remember the original premise of PS, making information available to workers instead of forcing them to memorize it? That’s how we use Google and corporate wikis and instant messenger.(…) A powerful form of performance support is asking someone who knows. Expertise locators direct workers to the person most likely to have the answer they seek.


Screencasts zijn hier wat mij betreft ook goede voorbeelden van.
Persoonlijk denk ik dat deze nieuwe manier van EPSS ook een vorm van (t)e-learning is. Ik heb niet zo'n behoefte aan een hernieuwde introductie van deze term. Maar het fenomeen zelf -de betreffende toepassing van social software- herken ik wel. En het mooie hiervan is dat in veel gevallen ook sprake is van actief leren, in plaats van alleen passief consumeren.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *