Recent onderzoek ontkracht de vrees van volwassenen dat het intensief spelen van video games van negatieve invloed zou zijn op de cognitieve vermogens van jonge lerenden. Tegelijkertijd bestrijdt dit onderzoek ook de belofte van leveranciers van specifieke games dat kinderen juist veel leren van deze spellen.
Onderzoekers van de universiteit van Houston hebben onderzocht wat de gevolgen zijn van het spelen van video games door 160 kinderen (waarvan 70% uit lage inkomensgroepen afkomstig was). Daarbij hebben zij ook gekeken naar hoe lang de kinderen video games speelden en naar de genres spellen. De deelnemende leerlingen bleken gemiddeld 2,5 uur per dag videospelletjes te spelen, terwijl de meest intensieve gamers 4,5 uur per dag speelden.
De onderzoekers hebben gekeken naar een verband tussen het spelen van videospelletjes en prestaties op de zogenaamde gestandaardiseerde Cognitive Ability Test 7 (CogAT). Zij concluderen dat geen sprake is van significante correlaties tussen speelduur, de keuze van de genres van videospelletjes ehn de resultaten van deze test. Er is geen rechtstreeks verband tussen het spelen van videospelletjes en cognitieve prestaties, terwijl dit wel vaak wordt aangenomen. Jongeren blijken dus ook geen cognitieve vaardigheden te ontwikkelen dankzij bepaalde videospellen.
De onderzoekers wijzen er wel op dat het uren lang spelen van video games ten koste gaat van andere, productieve, activiteiten. Video games kunnen dus huiswerk verdringen. Maar zelfs in die gevallen waren de verschillen tussen die respondenten en resultaten op de CogAT van leeftijdsgenoten klein.
Volgens de onderzoekers hoeven we dus niet meteen in paniek te raken als jonge kinderen veel video games spelen. Je zou alleen moeten waken voor obsessief gedrag.
De onderzoekers hebben niet gekeken naar andere maatstaven voor cognitieve ontwikkeling, en ook niet naar de effecten op de sociale en fysieke ontwikkeling. De onderzoekers hebben ook niet gekeken naar games die speciaal voor leren ontwikkeld zijn.
This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.
Geef een reactie