Luis Suarez (nee, niet de voetballer) gaat in Shell All of That Knowledge, Please! in op de vraag:
But does video really have a place within the corporate world to help facilitate open knowledge flows as well as encourage knowledge workers to connect and collaborate with one another?
Suarez denk van wel. Daarbij doelt hij met name op het vastleggen van verhalen van ervaren medewerkers, die binnenkort met pensioen gaan.
Veel mensen willen -om wat voor reden dan ook- hun ervaringen niet op schrift zetten. Volgens Suarez is het ook ingewikkeld om medewerkers hun ervaringen via een interview op video vast te laten leggen. Eigenlijk zou je willen dat medewerkers dat mensen conversaties vastleggen met behulp van camera's die ze al bij zich hebben. Bijvoorbeeld op hun smartphone, computer en nu ook op hun iPad2. Suarez concludeert:
We are visual animals, after all, and we get to learn, perhaps even while at work, much more effectively through images and visualisations than through text itself, as it is a much more natural way of engaging, connecting, reaching out and collaborating with fellow visual animals. Us humans.
Twee opmerkingen hierbij:
- Een aantal jaren geleden nam Graham Attwell regelmatig spontane conversaties tijdens conferenties op (via een podcast, geen video). Zijn terechte veronderstelling was dat juist die informele gesprekken in formele leeromgevingen (i.c. congressen) rijke leerervaringen bieden. Wat me daarbij opviel, was dat de spontaniteit en rijkheid vaak verminderden op het moment dat Graham naar zijn opnameapparatuur greep.
- Het vastleggen van ervaringen op video maakt nog niet dat deze ervaringen ook toegankelijk worden, en kunnen worden benut.
Ik wil niet stellen dat je video niet voor deze manier van leren in organisaties kunt gebruiken. Maar er komt gewoon het nodige bij kijken, wil deze manier van kennismanagement succes hebben (het is in feite een voorbeeld van knowledge stocks, en niet van knowledge flows).
This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.
Van video weet ik het niet maar wel van tekst, maar dan onder één belangrijke voorwaarde, nl. dat je potentiële gebruikers betrekt bij het ontwerpen (dat is dus méér dan prototypen…) van de omgeving waarin je de resultaten presenteert. Laat gebruikers zelf het proces en zoveel mogelijk de technische omgeving mee-ontwerpen. Ik kan hier een mooi voorbeeld van laten zien…