Van leren 1.0 naar leren 2.0

Jeff Cobb heeft een gratis ebook geschreven, met als titel Learning 2.0 for Associations (PDF). Dit boek is gewijd aan veranderende opvattingen over leren: grofweg van docentgecentreerd naar leren waarbij de lerende centraal staat. Volgens Cobb is deze ontwikkeling veroorzaakt door  de opkomst van web 2.0.

Vervolgens beschrijft de auteur mogelijkheden en voorbeelden van social software binnen leersituaties. Dat doet hij overigens erg summier (vooral wat betreft de didactische mogelijkheden). In het derde deel gaat Cobb in op de relevantie van dit geheel op associaties. Hij stelt daarbij terecht:


One of the challenges learning
professionals face today is determining when and how new learning approaches and
technologies are best used.

Hij vergelijkt daarbij associaties met netwerken (en niet met groepen). De docent fungeert daarbij als netwerkbeheerder en museumcurator. Vóórdat Cobb een zeer uitgebreide lijst met bronnen presenteert, geeft hij nog het advies om vooral te experimenteren met social software (Get your hands dirty).

Cobb heeft een leuke schrijfstijl, en weet het concept learning 2.0 fraai neer te zetten. En dat geldt ook voor het onderscheid tussen groepen en netwerken. Storend vind ik dat hij een causaal verband legt tussen veranderende opvattingen over leren en web 2.0. Web 2.0 maakt andere manieren van leren mogelijk, en heeft wellicht opvattingen over een meer learner-centric benadering versterkt. Maar er is al veel langer -mede als gevolg van onderwijskundig en leerpsychologisch onderzoek- sprake van veranderende opvattingen over opleiden en leren, die de lerende meer centraal stellen.

Jeffcobbboek

In zijn boek gaat Cobb ook helaas niet de diepte in (het ebook telt 116 pagina’s, maar je vliegt er door heen). Learning 2.0 for Associations is daarmee in feite een aardige introductie met een uitstekende bronnenlijst en fraaie afbeeldingen.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

3 reacties

  1. en ik maar peinzen en piekeren over de 2e leertaak van de module e-learning bij de OU, hoe kan ik web 2.0 toepassingen daar in wegschrijven??????

  2. Dat ik hier op moet stuiten, net nu ik zelf met een presentatie bezig ben…
    Dat maakt het wel weer wat lastiger!
    Maar prachtig materiaal, dat wel!

  3. @Willem: enkele plaatjes heb ik onlangs gebruikt in mijn presentatie. Mooi spul, inderdaad. Maar zie ook mijn kanttekening hierboven.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *