AI-toepassingen worden steeds meer geïntegreerd in de werkomgeving. Volgens Markus Bernhardt brengt dit ook risico’s mee. Daarom zou je volgens hem als organisatie moeten investeren in de ‘AI-vloeiendheid’ van medewerkers (AI-fluency).
Bernhardt illustreert dat het grootste risico voor organisaties niet van kwaadwillenden komt, maar van goedbedoelende medewerkers die zonder juiste begeleiding AI-tools gebruiken om te presteren, en daarbij bijvoorbeeld gevoelige data delen. Daarom is het van belang te investeren in de deskundigheid van medewerkers op het gebied van AI. Learning & Development-afdelingen kunnen dan volgens hem een transformerende rol spelen bij het begeleiden van medewerkers in het verantwoord gebruik van AI. Bernardt maakt in zijn bijdrage onderscheid tussen twee niveaus van AI-bekwaamheid:
1) AI-geletterdheid vormt de basis voor verantwoorde adoptie. Net als cybersecuritytraining rust AI-geletterdheid medewerkers uit met kennis om zelfverzekerd met AI te werken zonder kostbare fouten te maken. AI-geletterdheid omvat volgens de auteur drie kernvaardigheden:
- Begrijpen wat AI is en hoe het informatie verwerkt.
- Risico’s herkennen (zoals algoritmische vooroordelen of privacyproblemen) en deze kunnen beperken.
- Werken binnen organisatiebeleid en ethische richtlijnen.
Organisaties die prioriteit geven aan AI-geletterdheid, integreren dit vaak in hun complianceprogramma’s, vergelijkbaar met cybersecuritytraining.
2) AI-vloeiendheid gaat verder en vormt de brug naar innovatie. Het betekent AI-toepassingen actief en creatief inzetten om problemen op te lossen, werkprocessen te herzien en nieuwe mogelijkheden te ontsluiten. Teams die AI-vloeiend zijn experimenteren met tools, itereren ideeën en integreren AI in hun werkprocessen. Ze verbeteren niet alleen prestaties maar verbinden individuele bijdragen met organisatiedoelen.
Bernhardt schetst ook hoe je je van AI-geletterd kunt ontwikkelen naar AI-vloeiend:
Fase 1: Geletterdheid opbouwen
- Voer een AI-risico-audit uit om prioriteiten te bepalen.
- Implementeer basistraining, gericht op ethiek, veiligheid en verantwoord gebruik.
Fase 2: Vloeiendheid ontwikkelen
- Integreer praktijkgerichte leermogelijkheden in werkprocessen.
- Stimuleer experimenteren en waardeer leermomenten, ook van mislukkingen.
Fase 3: Leiderschap met vloeiendheid
- Maak vloeiendheid een prioriteit van leidinggevenden.
- Meet succes via indicatoren zoals het aantal door medewerkers geleide AI-initiatieven.
AI-geletterdheid en AI-vloeiendheid vormen volgens Markus Bernhardt de basis voor een veerkrachtige en innovatieve organisatie die niet alleen kan meekomen in het AI-tijdperk maar hierin kan leiden.
Mijn opmerkingen
Ik vind het onderscheid tussen basale bekwaamheid op het gebied van ‘AI’ en meer gevorderde bekwaamheid zinvol, ook in relatie tot het innovatieve vermogen van medewerkers en van de organisatie. Het voorkomen van het datalekken, zoals in Berhardt’s voorbeeld, valt m.i. trouwens onder basale bekwaamheid. Als je meer wilt bereiken met behulp van AI-toepassingen, dan het behalen van efficiëntievoordelen of het voorkomen van blunders, dan zal je over meer expertise moeten beschikken dan over basisvaardigheden. L&D-afdelingen spelen daarbij een rol die verder gaat dan het organiseren van een basistraining.
Mijn bronnen over (generatieve) artificiële intelligentie
Deze pagina bevat al mijn bijdragen over (generatieve) artificiële intelligentie, zoals ChatGPT.
This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.
Geef een reactie