Stephen Downes heeft gelijk. Het bericht dat de educatieve uitgever Pearson universitaire examens wil gaan afnemen, is belangrijk nieuws. De conservatief-liberale Britse regering kondigt al langer aan het Britse, universitaire, onderwijs te willen open breken. De mondiaal operende uitgever Pearson heeft nu aangegeven op deze 'markt' actief te willen worden. Hiertoe zal de Britse regering de wet moeten aanpassen.
Pearson is uitgever van (elektronische) boeken, en eigenaar van onder meer de
elektronische leeromgevingen Fronter en eCollege. Ze beschikken ook over een exameninstituut. Ik voorspel dat Pearson's onderwijs grotendeels online uitgevoerd zal worden.
Hannah Richardson van BBC News schrijft o.a.:
If Pearson, which publishes a wide range of text books, succeeds in gaining degree-awarding powers it will be the second for-profit company involved in England's higher education system.
Pleitbezorgers van dit initiatief beweren in het artikel dat kwalitatief goed onderwijs tegen betaalbare prijzen verzorgd zal gaan worden. Het is echter de vraag of 'marktwerking' niet ten koste gaat van maatschappelijk relevante, maar financieel niet-rendabele, opleidingen. Ook is het maar de vraag of het universitair onderwijs wel goedkoper en toegankelijker wordt. Betalen we nu minder voor OV en energie? De beloftes van privatisering worden zo vaak niet waargemaakt!
In ieder geval heeft dit initiatief heeft de potentie om het universitair onderwijs te doen opschudden. Als Pearson verder besluit om online opleidingen te verzorgen – wat ik dus verwacht – dan zouden Nederlandse onderwijsinstellingen hier ook wel eens last van kunnen krijgen. Het maakt immers niet uit of je vanuit Bristol of Breda een Britse universitaire graad haalt.
This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.
Geef een reactie