De ontwikkelaars van Opigno LMS hebben in twee delen een woordenlijst op het gebied van e-learning samengesteld. Een handig naslagwerk.
Deel 1 begint bij ’70:20:10 leren’ (overigens zonder verwijzing naar Charles Jennings) en eindigt bij ‘live virtual classroom’. Deel twee start met ‘machine learning’ en sluit af met ‘zone van naaste ontwikkeling’.
Voorbeelden van termen zijn:
Asynchroon leren
Het type e-learning waarbij lerenden individueel en in hun eigen tempo een cursus kunnen volgen, ook bekend als self-paced learning. Meestal is het zelfgestuurd, zonder docent of andere lerenden (persoonlijk zou ik hier de term ‘meestal’ niet gebruiken; in veel gevallen zijn een docent en andere lerenden er wel bij betrokken).
E-learning standaarden
Principes en technische specificaties gericht op interoperabiliteit van LMS en leerinhoud. De branche heeft verschillende normen aangenomen: SCORM, multi-SCORM, Tin Can/xAPI en LRS, IMS Common Cartridge en Cmi5.
Immersief leren
Een opleidingsmethode waarbij rollenspel of VR-simulaties worden gebruikt om werknemers op te leiden in een veilige, interactieve leeromgeving die levensechte scenario’s nabootst of bepaalde vaardigheden of technieken aanleert.
Leerplatform
Een overkoepelende term voor technologieën die mensen gebruiken om e-learning te ontwikkelen en te implementeren – auteurssoftware, LMS, enz.
Onboarding
Een nieuwe werknemer, partner of klant opnemen in een organisatie, vertrouwd maken met de producten en diensten van de organisatie en vaardigheden en kennis overdragen die nodig zijn voor hun rol.
Proprietary software
Auteursrechtelijk beschermde software met één leverancier die de technologie ervan controleert. Het is voornamelijk niet-vrij en kan worden gekocht, geleased of gelicentieerd van de uitgever, verkoper of ontwikkelaar. Proprietary software wordt ook wel closed-source software of commerciële software genoemd.
Scaffolding
Een ondersteuningssysteem dat een opleider aan een lerende biedt wanneer deze met een nieuw concept of een nieuwe vaardigheid aan de slag gaat, bijvoorbeeld door een voorbeeldtaak op te lossen of een taak in hanteerbare brokken te verdelen. Naarmate de lerende vordert, neemt de behoefte aan begeleiding af en wordt de ondersteuning langzaam opgeheven, zodat de lerende zonder hulp verder kan.
Social learning
De leertheorie, opgesteld door Albert Bandura, stelt dat het leren van menselijk gedrag gebeurt door het observeren en imiteren van anderen. En omdat we deze mechanismen automatisch en instinctief toepassen, leren we efficiënter in een groep. Bij online leren verwijst de term naar technologieën en strategieën die interpersoonlijke communicatie en socialisatie integreren in training op afstand.
Talent Management Systeem
Een softwarepakket voor talentmanagement. Het integreert de hele levenscyclus van talent: werving, performance, L&D, compensatie en opvolging. Bovendien kan TMS worden geïntegreerd met een leermanagementsysteem voor L&D-doeleinden.
White label product
Een product of dienst ontwikkeld en uitgegeven onder licentie door een bedrijf en verkocht aan een ander bedrijf dat het personaliseert en van een nieuw merk voorziet zodat het lijkt alsof zij het gemaakt hebben.
This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.
Super goed idee! Als we allemaal dezelfde termen gebruiken, praten we misschien wat minder langs elkaar heen. Zelf ben ik er ook wel eens ingetuind, dat na een poosje bleek dat mijn gesprekspartner en ik eigenlijk twee verschillende gesprekken voerden…