Twee interessante AI-tools voor leren, opleiden en onderwijs

Ik ben terughoudend in het beschrijven van specifieke AI-tools voor leren, opleiden en onderwijs. Ik ben niet gebonden aan bepaalde leveranciers en wil geen reclame maken. Toch beschrijf ik in deze blogpost twee AI-toepassingen.

Padlet TAEr zijn inmiddels talrijke AI-tools beschikbaar voor leren, opleiden en onderwijs. Google LearnLM en Padlet TA zijn twee voorbeelden van AI-applicaties die momenteel als experimentele versies beschikbaar zijn en die specifiek voor leren, opleiden en onderwijs zijn ontwikkeld.

Google LearnLM

Google LearnLM is een AI-model dat volgens onderwijsjournalist Erik Ofgang “de beste AI-tool voor lesgeven is die ik heb gezien.” Het model is gebouwd op Gemini 1.5 Pro en specifiek getraind op basis van onderwijswetenschappelijke principes. Google werkt hierbij samen met de Arizona State University. LearnLM wil zich van andere AI-modellen onderscheiden doordat het volgens eigen zeggen beter presteert als het gaat om het toepassen van deze onderwijskundige principes. Ofgang bevestigt dit. Het model breekt complexe onderwerpen op in behapbare stukken, stelt gerichte vragen in plaats van meteen antwoorden te geven, en past zich aan het niveau van de lerende aan.

Met de tool kun je ook kiezen welke onderwijsstrategieën je wilt gebruiken, bijvoorbeeld actief leren of de Socratische methode. Google heeft voorbeeld instructies gemaakt die je gemakkelijk kunt gebruiken als ‘system instructions’. Daardoor kun je deze applicatie gebruiken als een tutor die ondersteunt in plaats het werk van lerenden over te nemen. Ofgang doet verslag van zijn experimenten met LearnLM als tutor. Hij concludeert dat LearnLM veel gedetailleerder, persoonlijker en effectiever advies geeft dan andere generieke AI-toepassingen. Volgens hem zou het gegenereerde advies en de directe feedback lerenden helpen bij het schrijven van een effectief nieuwsverhaal.

De tool is momenteel zonder financiële kosten te gebruiken via Google’s AI Studio, al heb je wel een beperkt aantal credits per maand. Google heeft het model ook geïntegreerd in bestaande diensten zoals Google Classroom en YouTube.

Mijn opmerking

Ik vermeld Google Learn LM hier expliciet vanwege de relatie met onderwijsonderzoek en omdat er onderwijsinstellingen zijn die een overeenkomst hebben voor het gebruik van Google services. Uiteraard moet je waken voor ‘Wij van WC-eend adviseren WC-eend’. En dan heb ik het nog niet over de discussie over de invloed van ‘big tech’ op het onderwijs.

Padlet TA

Padlet TA is een AI-onderwijsassistent die momenteel in bèta beschikbaar is op ta.padlet.com. Padlet wil hiermee docenten helpen zich meer te richten op het doceren en minder op voorbereidende en administratieve taken.

Je begint met het uploaden van een document, het toevoegen van een link of van een URL van een YouTube-video. Vervolgens vind je op het dashboard van Padlet TA verschillende apps die je kunt aanklikken om te gebruiken. Elke app heeft een reeks aanwijzingen waarbij je alleen de prompts hoeft in te vullen en op de pijl moet klikken. De app genereert vervolgens output die je kunt kopiëren, delen of exporteren. Voorbeeld: je gebruikt een YouTube-video over generatieve AI. Je kiest voor de app ‘Meerkeuze’. Je vult klas en leerjaar in, onderwerp/leerdoel en een stukje context. Vervolgens worden meerkeuzevragen over de video gemaakt (overigens zonder feedback).

Padlet TA is momenteel zonder financiële kosten te gebruiken en je hoeft niet in te loggen om ermee aan de slag te gaan. Als je wel inlogt, krijg je toegang tot je promptgeschiedenis. De tool maakt gebruik van een combinatie van AI-modellen: Gemini, ChatGPT en Claude.

Mijn opmerking

Padlet is een populaire applicatie onder docenten, die vaak wordt gebruikt in combinatie met leermanagementsystemen. Deze AI-toepassing kan voor menig docent een eerste kennismaking zijn met de didactische mogelijkheden (en beperkingen) van AI. Daarom vermeld ik Padlet TA.

Aandachtspunten bij gebruik

Beide tools bevinden zich nog in een experimentele fase. Dit betekent dat ze nog in ontwikkeling zijn en dat het verstandig is om ze vooral zelf te verkennen. Uiteraard moet je bij het gebruik van deze AI-tools voor leren, opleiden en onderwijs de AVG-regels in acht nemen.

Mijn bronnen over (generatieve) artificiële intelligentie

Deze pagina bevat al mijn bijdragen over (generatieve) artificiële intelligentie, zoals ChatGPT.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *