Als je nog een gewone baan hebt, of als zzp’er diverse opdrachten, is het bijna niet te doen om ontwikkelingen op het gebied van generatieve AI bij te houden. Daarom is de bijdrage Generative AI at the end of 2024 handig. In deze bijdrage reflecteert Bryan Alexander op de meest recente ontwikkelingen op het gebied van generatieve AI (eind 2024). Hij beschrijft belangrijke recente evoluties, ondanks signalen van mogelijke beperkingen in verdere groei.
ChatGPT is bijna exact twee jaar geleden publiek beschikbaar gekomen. Sinds die tijd hebben diverse bedrijven zich gestort op de markt van generatieve AI (met nieuwe Big Tech-spelers als OpenAI tot gevolg), zijn er duizenden generatieve AI-toepassingen beschikbaar gekomen, hebben heel veel gebruikers deze toepassingen omarmt, en is de kracht van generatieve Ai alleen maar toegenomen. Het einde hiervan lijkt nog niet in zicht, al zijn de zorgen omtrent -bijvoorbeeld- het naleven van publieke waarden bepaald niet weggenomen.
Bryan Alexander vat de volgende trends op dit terrein samen:
-
- AI-agents en automatisering. De populariteit van ‘Agents’, als een geavanceerde toepassing van Large Language Models (LLM’s), neemt toe. Agents kunnen taken uitvoeren zoals gegevens ophalen, documenten beheren en applicaties bedienen. Microsoft heeft bijvoorbeeld agents geïntroduceerd via Copilot, zoals de “Employee Self-Service Agent” en een projectmanager voor Planner. Tegelijkertijd publiceerde Anthropic een open source Model Context Protocol (MCP), waarmee AI-assistenten beter kunnen integreren met bestaande systemen. Alexander geeft meer voorbeelden. Ik heb eerder hierover geschreven hier en hier.
- AI in zoekmachines en browsers. OpenAI’s SearchGPT biedt real-time zoekoplossingen met samenvattingen en bronverwijzingen, ook al blijft de betrouwbaarheid van bronvermelding volgens Alexander een ‘uitdaging’. Daarnaast wordt gespeculeerd dat OpenAI werkt aan een eigen AI-browser. Google en Microsoft integreren AI verder in respectievelijk Google Search en Bing.
- Video en audio. Meta ontwikkelt Movie Gen, een tool voor korte video’s op basis van tekstprompts, terwijl NVIDIA met Fugatto een model presenteert voor geluidscreatie. Heygen kondigde aan dat gebruikers hun avatars naar Zoom-vergaderingen kunnen sturen. Open source projecten zoals Pixtral bieden multimodale mogelijkheden, waaronder beeld- en tekstverwerking. Elevenlabs heeft GenFM uitgebracht, een iOS-app die gesprekken tussen twee menselijke stemmen genereert. Nota bene: het valt mij op dat OpenAI het met veel bombarie aangekondigde Sora nog steeds niet breed beschikbaar heeft gesteld.
- Kleiner en efficiënter. Meta heeft kleinere, energiezuinigere AI-modellen uitgebracht, geschikt voor mobiele apparaten. Smartphones zijn nu het belangrijkste middel waarmee mensen digitaal actief zijn. Dit vermindert bovendien de gevolgen voor energieverbruik en maakt AI-toepassingen breder toegankelijk. Deze trend naar “microAI” benadrukt volgens Bryan Alexander de zoektocht naar duurzame en compacte oplossingen. Wat mij betreft zou dit veel hogere prioriteit moeten krijgen, met name bij marktleiders zoals OpenAI.
- Uitdagingen en beperkingen. De beschikbaarheid van hoogwaardige trainingsdata vormt een knelpunt. Dit kan verschillende gevolgen hebben: bedrijven zullen waarschijnlijk meer jacht maken op door mensen gemaakte online content en meer samenwerkingen zoeken met uitgevers. Hierbij valt wat mij betreft op dat het vooral de ‘rechtse’ uitgeverijen zoals Springer en Hearst zijn die hierin samenwerken met bedrijven zoals OpenAI.Bedrijven moeten steeds meer vertrouwen op synthetische data, wat uitdagingen met zich meebrengt op het gebied van diversiteit en kwaliteit. Bloomberg signaleert volgens Alexander dat verbeteringen in AI-modellen de stijgende kosten mogelijk niet meer rechtvaardigen. De kans is aanwezig dat investeerders hun geld terugtrekken. Sam Altman van OpenAI heeft deze zorgen echter afgezwakt.
Alexander stelt dat generatieve AI een belangrijke rol gaat spelen als tussenlaag in menselijke interacties, zoals bij sollicitatieprocessen en online aankopen. Tegelijkertijd groeit de integratie met hardware, zoals smartglasses van Baidu. De potentie is groot. Wel blijft de implementatie van AI-agents en gerelateerde technologieën volgens Alexander afhankelijk van technologische en sociale acceptatie.
Wat mij betreft wordt met name die sociale acceptatie wordt wat mij betreft weleens over het hoofd gezien. Dat speelt bijvoorbeeld bij AI-tutoring een belangrijke rol. AI kan op dit terrein momenteel meer dan je denkt, maar minder wat je zou willen. Los daarvan staat de vraag wat mij betreft centraal: willen lerenden altijd begeleid worden door een AI-tutor? Lerenden nemen immers ook nog steeds voornamelijk deel aan fysiek onderwijs, en niet aan online leren (zelfs al zijn de kwaliteit en het gebruikersgemak in de loop der jaren sterk verbeterd).
Mijn bronnen over (generatieve) artificiële intelligentie
Deze pagina bevat al mijn bijdragen over (generatieve) artificiële intelligentie, zoals ChatGPT.
This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.
Geef een reactie