Tools voor samenwerking en niveaus van vertrouwen

voila, daar is de verklaring waarom ik nu pas aandacht kan besteden aan het commentaar van Lilia Efimova op het diagram dat Martin Dugage in zijn blog beschrijft. Dugage probeert hierin een relatie te leggen tussen tools voor samenwerking (zoals wiki’s, skype en nieuwsbrieven) en de niveaus van vertrouwen die je binnen gemeenschappen kunt onderscheiden.

Communication_spaces_small

Net als Efimova vind ik het idee hierachter de moeite waard. Vertrouwen is immers essentieel voor het succes van een online community, zoals onder ander Etienne Wenger stelt.Toch zijn er kanttekeningen bij de maken. Efimova stelt onder meer terecht enkele vraagtekens bij de keuze van de tools en bij de ordening van de tools binnen de "levels of trust" van Dugage.

Ik vraag me daarnaast af wat Dugage onder "tools" verstaat. Ik vind "spam" bepaald iets anders dan een weblog of wiki (ook als je puur kijkt naar wat een instrument of middel is). Verder start Dugage met de fysieke ruimte. Er is daarbij geen sprake van online ontmoeten. Ik had me beperkt tot de virtuele wereld. Daarin wil je immers nagaan hoe mensen met elkaar communiceren. Bovendien lijkt het er op alsof Dugage negeert dat mensen in een fysieke ruimte ook face-to-face met elkaar communiceren. Al met al een vreemde eend in de bijt, die "physical space".

De 5 stages van Gilly Salmon zijn wat dat betreft interessanter. Je kunt aan deze vijf niveaus prima "levels of trust" koppelen en kijken of communicatie tools bij de verschillende fasen horen. Ik probeer daar in een volgende bijdrage op in te gaan (is dat nu een ‘cliffhanger’?).

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *