Tips voor het maken van boeiende instructievideo’s

Wil je als docent zelf instructievideo’s maken, dan is het zinvol je te verdiepen in ervaringen van anderen. Welke tips geeft Ainissa Ramirez bijvoorbeeld in Edutopia?

video camera
Foto: Joe Shlabotnik

Mede dankzij Massive Open Online Courses, het concept van de flipped classroom en omdat de technologie het vandaag de dag mogelijk maakt, neemt de belangstelling voor online video binnen het onderwijs sterk toe. Ainissa Ramirez geeft tien tips voor het maken van video-instructies.

Tip één heeft te maken met de voorbereiding. Ramirez gaat daarbij summier in op tools, maar ook over de beschikbaarheid van een stille ruimte. Op de tweede plaats moet je volgens hem het bewerken van video’s onder de knie krijgen. Hij schrijft onder meer:

you’ve got to make sure that words are clear, correctly phrased, and free from distractions.

Vervolgens moet je werken aan het reduceren van gewoontes zoals het zeggen van ‘uh’ of het smakken (“word fillers or speech habits”; makkelijker gezegd dan gedaan kan ik je zeggen). Zorg er ook voor dat je een duidelijke stem hebt door bijvoorbeeld te voorkomen dat je een droge mond krijgt (drink van te voren geen melk, en zuig op stukjes groene appel). Goede edit-software -zo heb ik me laten vertellen- kan ‘uh’s’ opspeuren en verwijderen.

Tip vijf is: houd je aan het script. Anders loop je het risico op ‘bloopers’ en op uitloop. Het schrijven van een script kost overigens veel tijd. Zorg er ook voor dat je over veel energie beschikt. Maak de opnames bijvoorbeeld op het moment dat je nog goed in het script ‘zit’. Verder is het van belang dat je content je publiek boeit. Neem je doelgroep voor ogen, als je de video maakt. Ga uit van realistische problemen (verhalen werken bijvoorbeeld goed). Vermijd jargon.

De overige tips zijn:

  • Creëer een eigen stijl, een eigen ‘merk’ (bijvoorbeeld ook met een eigen beeldmerk).
  • Houd voor ogen wat lerenden geleerd moeten hebben als zij deze video hebben gekeken. Gebruik vragen om dat te testen.
  • Heb plezier.

Volgens Ramirez kost het maken van een goede instructievideo de nodige tijd en energie, maar heb je er ook veel plezier van als het onderwerp je passie is.

Ik maak zelf sporadisch gebruik van instructievideo’s. Ik ben wel eens jaloers op prachtig gemaakte videoanimaties waarin concepten of technologieën worden uitgelegd. Ik ga liever op zoek naar reeds ontwikkeld materiaal, al valt het lang niet altijd mee om goede, herbruikbare, video’s te gebruiken. Ook laat ik lerenden graag actief aan de slag gaan met teksten. Zoals uit deze tips immers blijkt, kost het maken van een goede instructievideo veel tijd.

Wat mij in ieder geval bij deze tips opvalt, is dat Ramirez niet ingaat op de duur van een instructievideo.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *