Sinds Google vijf jaar geleden besloot te stoppen met Google Reader, is de aandacht voor RSS-technologie verslapt. Dat is niet terecht. Vooral omdat RSS ons weer de controle kan geven over onze informatiestroom en tegenwicht kan bieden aan de “platformization of the web”.
RSS is een al langer bestaande technologie die gebruikers helpt te voorkomen dat zij overspoeld worden met (niet altijd relevante) informatie, zonder dat zij belangrijke ontwikkelingen missen. RSS staat voor ‘Rich Site Summary’ of ‘Really Simple Syndication’ (zie Wikipedia). De technologie bestaat in feite uit twee onderdelen:
- De mogelijkheid om je te abonneren op weblogs, wiki’s of andere online kanalen.
- Een applicatie waarmee je geïnformeerd wordt als nieuwe berichten worden geplaatst op de online kanalen waarop jij bent geabonneerd, waarna je de berichten kunt lezen (de zogenaamde RSS-feedreader).
Onder aan deze bijdrage ga ik uitgebreider in op de technologie, en beschrijf ik hoe ik deze toepassing inzet om up to date te blijven op mijn vakgebied.
2013: einde Google Reader
Tot vijf jaar geleden was Google Reader een veel gebruikte RSS-feedreader. Deze service was ‘gratis’ in de zin dat je er geen abonnements- of licentiekosten voor hoefde te betalen.
Begin maart 2013 kondigde Google aan te stoppen met dit product. Het gebruik nam af, stelde Google destijds.
En inderdaad, het gebruik nam af. De vraag is echter of dit niet het gevolg is van Google’s besluit. Ik merk het bijvoorbeeld aan het gebruik van mijn weblog. Terwijl het aantal views met dank aan Google Search, Twitter, Facebook en LinkedIn is toegenomen, is het aantal abonnees via RSS afgenomen.
RSS kan filter bubbels voorkomen
Brian Barrett meent echter dat het tijd is voor een ‘revival’ van RSS. Deze technologie is namelijk de oplossing voor een groot probleem waarmee we op internet te maken hebben:
black-box algorithms controlling what you see online (…) in this age of algorithmic overreach there’s something deeply satisfying about finding stories beyond what your loudest Twitter follows shared, or that Facebook’s News Feed optimized into your life.
Dankzij RSS beschik je over veel meer opties om informatie te vergaren dan niet-transparante algoritmes aan jou presenteren. Jij bepaalt welke informatiebronnen je gaat raadplegen, niet een of ander ondoorzichtig algoritme. De combinatie van sociale netwerken en ‘black box’ algoritmes bevordert het fenomeen van de filter bubbel waarin je je kunt bevinden. Barrett haalt onderzoek aan waaruit blijkt dat tweederde van de Amerikanen op z’n minst enig nieuws vergaart via sociale media. Hij spreekt daarbij van de “platformization of the web”.
De reden van Google om met de Reader te stoppen?
Mogelijk is het ontsnappen aan de on doorzichtige algoritmes ook de ware reden van Google om in juli 2013 te stoppen met Google Reader. Google leeft van advertenties die onder meer gegenereerd worden via advertenties. Door het gebruik van een RSS-feedreader bezoek je minder websites en weblogs. Je leest de inhoud in je reader, je ziet minder advertenties online en klikt ook minder op advertenties. Zou Google Reader kannibaliserend hebben gewerkt? Mogelijk is dit ook een verklaring waarom de feed van LinkedIn niet via RSS gebruikt kan worden.
Neem controle terug
Dankzij RSS kun je uit deze filter bubbel ontsnappen en weer de eigen controle over je informatievoorziening terugnemen. Voorwaarde is wel dat je je abonneert op een diversiteit aan bronnen. Door je te abonneren op vergelijkbare internetbronnen, kun je ook je eigen ‘bubbel’ creëren. Een verschil met Faceboook-achtige algoritmes is wel dat je hier bewust voor kiest. Als we ontwikkelaars van RSS-feedreaders mogen geloven, zit het gebruik ervan ook weer in de lift.
- Kies dus voor een RSS-feedreader zoals Inoreader, Feedly of The Old Reader. Ben bereid ervoor te betalen.
- Abonneer je op verschillende RSS-feeds en orden deze op een voor jou logische manier.
- Verdiep je in hoe je slim kunt cureren.
- Scan de RSS-feeds zeer regelmatig.
- Zorg dat je eigen website of weblog -of die van de organisatie waar je werkt- over een RSS-feed beschikt. Ik kom helaas steeds vaker blogs en sites tegen zonder RSS-feed (bijvoorbeeld de weblog van VKA of het nieuwsoverzicht van de OU).
- Publiceer niet alleen via LinkedIn. Voorkom afhankelijkheid van één medium.
Over RSS (grotendeels afkomstig uit mijn boek over E-learning. Trends en ontwikkelingen)
Met RSS krijg je snel een overzicht van de nieuwe berichten op voor jou interessante sites. Je scant de koppen en leest eventueel inleidende zinnen, om vervolgens te besluiten of je een bericht nu of later helemaal wilt lezen. Veel RSS-feedreaders hebben opties om kanalen te ordenen, artikelen te waarderen, op te slaan of te delen met anderen (bijvoorbeeld via Twitter). Je kunt RSS-feedreaders gebruiken op mobiele apparaten of computers. Dankzij synchronisatiemogelijkheden zie je dan geen bijdragen dubbel. Er zijn ook websites die met behulp van RSS-technologie nieuwsberichten van andere online kanalen aggregeren.
Ik gebruik RSS vaak aan het begin en eind van de dag en op ‘verloren momenten’ tijdens de dag. Ik maak al een jaar of vijftien gebruik van RSS en heb ervaren dat deze technologie je helpt om op een efficiënte manier informatie te cureren. Ik ben geabonneerd op naar schatting zo’n 750 weblogs, twitterlijsten en sites. Via mijn RSS-feedreader word ik zo vaak als ik wil geattendeerd op nieuwe berichten (pull, geen push).
Ik scan deze berichten en besluit vervolgens of ik deze op een later tijdstip uitgebreider wil lezen (en de inhoud ervan bijvoorbeeld wil gebruiken in een blogpost), of dat ik ze wil delen via e-mail of Twitter. Het scannen kost me misschien een half uurtje per dag. Het lezen van bijdragen en erover bloggen uiteraard meer.
Een RSS-feedreader -in mijn geval Inoreader- is dus erg belangrijk voor de manier waarop ik leer en werk. Dankzij RSS stuit je ook onverwacht op interessante bronnen. RSS is voor mij dan ook het kanaal om op de hoogte te blijven van relevante ontwikkelingen.
RSS is echter niet alleen een technologie die je kunt gebruiken voor informeel leren. Als docent/opleider kun je lerenden bijvoorbeeld RSS laten gebruiken om snel informatie te vinden over bepaalde onderwerpen. Zij leren patronen te herkennen en ontwikkelen een multidimensionele kijk op onderwerpen, mits de verzameling feeds divers is. En dat draagt weer bij aan het ontwikkelen van een kritisch denkvermogen en informatievaardigheden. Bovendien bereid je lerenden voor op een leven lang leren, waar informeel leren een belangrijk aspect van is.
This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.
Top! Gelezen in Feedly.
(En gereageerd op je site)
Goed artikel, Wilfred!
Yes! RSS is en blijft nog steeds de beste manier om bij te blijven. Ik stoor me ook enorm aan websites die geen RSS feed meer hebben. Bijvoorbeeld FutureNL, erg jammer. Daar schrijf ik me dan in voor de nieuwsbrief, maar dat werkt toch minder goed voor mij.