Webquests kunnen heel krachtige (t)e-learning toepassingen zijn. Een webquest is een authentieke leeractiviteit, waarbij lerenden al onderzoekend werken aan een concreet en functioneel product. De lerenden gebruiken daarbij (voornamelijk) het Internet als informatiebron. Docenten publiceren webquests online. En daar zit een mogelijke hindernis: niet elke docent is in staat om te gaan een wiki, eigen website of weblog.
Voor deze docenten heeft James Folkestad wellicht een hulpmiddel gemaakt. In powerpoint heeft hij een template voor webquests gemaakt. Docenten kunnen dit template via Slideshare downloaden en er zelf hun webquest in maken. En die webquest kunnen zij weer publiceren in Slideshare. Folkestad heeft hiervoor ook een webquest-groep binnen Slideshare aangemaakt.
Of zou dit ook te complex zijn? Je hoeft er in elk geval geen programmeertaal (zoals HTML) voor te kennen. Maar je moet wel bereid zijn je webquests met anderen te delen.
This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.
Wie webquests wil maken (en het inderdaad niet erg vindt om deze met anderen te delen) heeft opties genoeg, zonder uitgebreide kennis van html o.i.d. nodig te hebben. De Slideshare > Powerpoint > Slideshare variant is wel wat omslachtig hoor.
Mij favorieten
http://www.danae.nl/do.php?a=show_danae_webquest
(webquest maken via online formulieren)
en
http://webquest.kennisnet.nl/
(daar heb je wel, een tikje omslachtig, een Entree-account voor nodig)
Ik denk dat even goed googelen nog meer moois oplevert
Dag Fons,
Dank voor de suggesties. Die van Kennisnet ziet simpel uit (ik heb een Entree-account). Die van Danae heb ik niet kunnen verkennen (had geen zin om me aan te melden).
Hallo Wilfred, altijd goed om webquests extra aandacht te geven. Ik begrijp na enig uitproberen en zoeken niet goed wat de winst van deze meneer Folkestad inhoudt.
Ik geef zelf al jaren webquest-trainingen aan talendocenten en tot hun opluchting kan ik altijd aangeven dat zoiets eenvoudigs als Frontpage al goed genoeg is en voor wie daarmee niet kan of wil werken: het gaat ook prima met MS Word.
Op de stek van wq-goeroe Bernie Dodge zelf, http://webquest.org , is ook al vanaf het begin een uitwissel- en zoekfunctie te vinden, dus voor het publiceren hoeft het ook niet per se.
We houden eea positief-kritisch in de gaten. En verder alle lof voor je aantrekkelijke, goed-georganiseerde en altijd actuele blog: klasse!
@ Toon: je kunt inderdaad een tekstverwerker hiervoor gebruiken. Maar het online publiceren hiervan kan voor docenten een drempel zijn (als zij bijvoorbeeld niet de beschikking hebben over een ELO of Intranet). Je kunt de webquest natuurlijk ook mailen naar leerlingen, maar dan moeten deze ook een mailadres hebben en voor onderwijsdoeleinden gebruiken. Het voordeel van het powerpoint template is dat je het kunt downloaden en vrij gemakkelijk je wq kunt publiceren. Maar er zijn inderdaad handiger oplossingen. Verder dank voor je compliment.