Interessante bijdrage van Karl Kapp. Hij schrijft dat generaties -deels worden gevormd- door de technologie waarmee zij opgroeien. Ik moest hierbij denken aan een artikel van Judith Boettcher waarin zij een tijd geleden onder meer schreef:
We Shape Our Tools and Our Tools Shape Us
Daar waar Boettcher zich beperkt tot leersituaties, trekt Kapp dit principe breder. Ook kijkt Kapp niet alleen naar gedrag, maar ook naar onderliggenden drijfveren en opvattingen (bijvoorbeeld rond kennis delen).
Ik voel wel met Kapp mee. Maar daar waar hij vooral de positieve kanten hiervan ziet -jongeren weten dat je niet alles kunt weten, en dus kennis moet delen- zie ik ook minder positieve aspecten hieraan. Denk aan de prestatiedrang die jongeren in veel games ervaren.
This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.
Het is niet enkel de technologie, zoals ook staat beschreven in het boek Generatie Einstein van Jeroen Boschma en Inez Groen. Het gaat voornamelijk om de maatschapelijke situatie waar de persoon in opgroei die zaken als waarden en normen en opvattingen vormen. Voor de huidige jeugd is de digitale revolutie en de 24/7 informatietijdperk daar een onderdeel van. Zaken die ook meespelen is de commercie en de multiculturele samenleven. Niet alleen maar de technologie. Er zijn namelijk ook tijdperken geweest waar de techniek geen grote doorbraken had, maar de volgende genearatie wel verschilden met hun (voor)ouders.
De citaat die je noemt hoor ik vaker voorbij komen. Een of andere goeroe zou dat gezegd hebben, maar weet niet meer wie dat was.