Synchroon online leren (op het zelfde tijdstip, maar plaatsonafhankelijk) heeft een aantal sterke punten. Zie bijvoorbeeld mijn bijdrage over de kracht van synchroon online leren uit 2017. De technologie hiervoor wordt ook steeds krachtiger en meer gebruikersvriendelijk. Daardoor wordt de toegankelijkheid ervan vergroot. Dat illustreerde een demonstratie van de nieuwe versie van Vitero die ik vanochtend kreeg van Timo Bleeker (Blended Communication).
Ik gebruik diverse leertechnologieën. Meestal is dat afhankelijk van de organisatie waarvoor ik werk. Zij beschikken vaak over verschillende applicaties. Deze leertechnologieën hebben allemaal sterke en minder sterke kanten. Ik neem bewust een onafhankelijke positie in ten opzichte van leertechnologieën, en ben niet geschikt als verkoper van een bepaalde technologie (ooit gedaan, nooit meer).
Op het gebied van synchroon online leren gebruik ik ook meestal applicaties waarover mijn klanten beschikken. Vaak gaat het daarbij om betrekkelijk eenvoudige toepassingen, met ook weinig didactische functionaliteiten (zoals Teams, Skype of Zoom). Het komt echter ook voor dat ik gevraagd wordt om een webinar of virtual classroom te verzorgen, terwijl de vragende organisatie niet over een eigen applicatie beschikt. In die gevallen schakel ik Blended Communication in. Zij hosten oplossingen zoals Adobe Connect, BlueJeans, WebEx en Vitero, en ondersteunen mij in het verzorgen van deze sessies.
Demo Vitero
Applicaties als Adobe Connect en vooral Vitero hebben fraaie didactische eigenschappen. Vitero profileert zich vooral op online samenwerken. Een belangrijke beperking tot nu toe was dat je voor deze toepassingen meestal een apart uitvoerend bestand (executable) of plugin moest installeren en/of dat nog steeds de verouderde technologie Flash wordt gebruikt.
Dat gaat echter veranderen. Vanochtend heeft Timo Bleeker van Blended Communication mij namelijk de nieuwe versie van Vitero laten zien: Vitero Inspire. Wat is mij hierbij opgevallen?
- De ontwikkelaar van Vitero, het Frauenhofer Institute, wil met deze applicatie deelnemers een ruimte bieden waarin waarin je ervaringen deelt. Ze leggen een sterke nadruk op ‘experience’. Daarmee sluiten zij aan op de ontwikkeling dat steeds meer aandacht uitgaat naar het bieden van rijke ervaringen, in plaats van het beschikbaar stellen van functionaliteiten. Je kunt op termijn zelfs meerdere sferen creëren binnen Vitero (kampvuur, ronde tafel, winterlandschap, enzovoorts). Daar wordt nu nog mee geëxperimenteerd.
- Deze versie is volledig web-based, volledig HTML5-gebaseerd. Via je browser kun je deze applicatie gebruiken. Je kunt eventueel gebruik maken van een sessiecode. Zodat mensen geen wachtwoord hoeven in te vullen om deel te kunnen nemen. Ik was vanochtend binnen een vloek en een zucht ingelogd (link klikken, naam invullen, klaar). Vitero Inspire werkt vooral goed met Google Chrome, Firefox en Safari. Op korte termijn werkt Vitero Inspire ook goed met Edge, Android en iOS (Timo gebruikte Vitero Inspire als deelnemer al o.a. via de iPad).
- Om je scherm te kunnen delen heb je binnen Chrome nog een extensie nodig. Binnen Firefox is dat niet het geval.
Om een pijl (van de muis) zichtbaar te maken moet je wel nog gebruik maken van de Vitero Application File (een executable). Wil je dat niet dan zie je via een groen cirkeltje wat de moderator aanwijst. Dit werkt ook prima. - Vitero Inspire heeft in vergelijking met de ‘oude’ Vitero Essentials minder functionaliteiten. Om de acht weken komt er echter een nieuwe release. Wat nu o.a. nog niet in Vitero beschikbaar is, zijn multiple choice vragen (tbv peilingen of kennisvragen) en lifestreaming (zodat je elkaar niet alleen via een avatar ziet, maar ook via streaming video).
- De performance is in vergelijking met Vitero Essentials sterk verbeterd. Het geluid was zeer goed geluid.
- Je hebt als moderator veel mogelijkheden om de ruimte in te richten.
- Je kunt activeren of deactiveren of deelnemers zelf het woord mogen nemen. Je kunt tot vijf deelnemers de microfoon geven, als deelnemers het woord zelf niet mogen nemen.
- Je hebt nu de beschikking over emoticons om uit te drukken wat je van de sessie vindt. Het is aan te raden dat je deelnemers vraagt hier selectief mee om te gaan. Je kunt meningen eveneens vragen via stickers (gepersonaliseerd of anoniem, onder andere ‘smiley’s’).
- Elke deelnemer is in staat het beeld op full screen te zetten, of niet. Je kunt dat als moderator ook afdwingen.
- Je kunt (nog steeds) zien als een deelnemer in een andere applicatie bezig is. Ik vind dat zelf een hele sterke toepassing.
- Je kunt niet alleen je scherm delen, maar deelnemers ook in jouw applicaties laten werken. Bijvoorbeeld in een document.
Moderators kunnen ook twee beeldschermen naast elkaar tonen. Je hebt dan wel een groot beeldscherm nodig. - Je kunt uiteraard presentaties tonen. Het mooie van Vitero is echter dat je via de optie Media Display gemakkelijk individuele slides kunt laten zien. Je kunt dus veel gemakkelijker selectief onderdelen van presentaties laten zien.
- Via een klik op de ‘koffiekop’ kun je als deelnemer de ruimte tijdelijk verlaten. De sessie gaat dan wel gewoon door. Met één klik ben je weer terug.
- Deelnemers kunnen in de virtuele ruimte in een binnen- en buitenring zitten, en meer of minder actief deelnemen.
- Je kunt deelnemers post-its geven voor brainwriting op een whiteboard (via Cards). Die post-it kunnen door de moderator weer worden bewerkt en geordend. Je kunt dit op verschillende manieren configureren. Je kunt kaarten ook aan de moderator geven, en niet meteen ‘op tafel’ leggen.
- Je kunt deelnemers in ‘subrooms’ laten werken. Deelnemers kunnen daarbij zelf kiezen in welke subgroep ze willen werken. Deelnemers verdelen zichzelf over subgroepen, bijvoorbeeld op basis van onderwerpen die in subruimtes worden behandeld. Via een ‘megafoon’ kun je over de werkgroepen heen ‘roepen’.
- Vitero werkt het beste met 16 deelnemers als veel interactie noodzakelijk is. Je kunt ook werken met grotere groepen (nu maximaal ongeveer 40). Er komt een interface voor zo’n 80 deelnemers. Als je een klassiek webinar verzorgd voor een hele grote groep (met minder interactie en samenwerking), dan kun je het beste Adobe Connect of een vergelijkbare applicatie werken.
- Ik vind de interface van Vitero Inspire intuïtief, zeker gezien de vele mogelijkheden die de applicatie heeft.
Al met al ben ik onder de indruk van de gebruikersvriendelijkheid om aan Vitero Inspire-sessies deel te nemen, de kwaliteit van de performance van de applicatie (al heb ik de toepassing niet met veel deelnemers getest), de flexibiliteit waarmee je de ruimte kunt configureren en de kracht van de functionaliteiten.
Nota bene: ik heb deze bijdrage op eigen initiatief geschreven. Ik heb geen enkel financieel belang bij de in deze bijdrage beschreven producten of bedrijven.
This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.
Deze reactie ontving ik van Maria Trepp:
Veel dank voor je uitstekende blog en je enorme inspanning.
Ik werk als docent bij de masteropleiding Toegepaste Psychologie van het NCOI en heb gisteren voor het eerst gebruik gemaakt van Vitero Inspire.
Ik zag dat jij over Vitero hebt geschreven, maar ik kon niet op je blog reageren.
Ik wil even mijn ervaringen doorgeven:
Op zich is Vitero heel aangenaam en intuïtief en ik ben er heel positief over. Helaas was de audio instabiel. Screensharing kon niet, anders viel de toon weg. Ik heb zelf een vaste snelle lijn en had een goede extra microfoon geïnstalleerd. Af en toe viel ik toch weg, en elke keer schakelde ik van laptop mic naar extra mic of weer terug en kon het zo (blijkbaar was dit een of andere reset) oplossen. Studenten gingen af en toe uit de classroom vanwege wegvallend geluid.
Ik heb het e.e.a. op internet opgezocht en onder meer gevonden dat voor Vitero Inspire een goede processor nodig is, beter dan wat ik momenteel op mijn 4 jaar oude laptop heb. https://www.vitero.de/doc/help/vitero-inspire_system-requirements_en.pdf
Ik wil sowieso een nieuwe laptop aanschaffen en doe dat nu, maar de systeemvereisten gelden waarschijnlijk ook voor de deelnemers.
Dag Maria,
Dank voor je reactie. Technische issues kunnen verschillende oorzaken hebben. Het kan ook een lokaal probleem zijn. Behalve als alle deelnemers audioproblemen hadden. Mijn ervaringen mbt de audio zijn erg goed te noemen. Echter, ik hoor/lees deze dagen ook dat meerdere applicaties technische problemen hebben, vanwege de zware belasting.