SURF-JISC e-Portfolio bijeenkomst Nottingham, deel 2

Afgelopen donderdag vond deel 2 plaats van de SURF-JISC bijeenkomst over e-portfolio. ’s Morgens hebben we gesproken over belangrijke thema’s die op dit gebied spelen, expertise die we met elkaar kunnen delen en terreinen waarop we met elkaar kunnen samenwerken. Je kunt gerust concluderen dat er heel wat thema’s zijn waar kruisbestuiving plaats kan vinden, zoals evaluatief onderzoek naar de invloed van e-portfolio’s op het leren (hoe ingewikkeld een dergelijk onderzoek ook is) of het gezamenlijk ontwikkelen en concretiseren van het e-framework. Tegelijkertijd werd het belang duidelijk van een gemeenschappelijke taal. Als wij bijvoorbeeld spreken van ‘competenties’, spreken de Britten van ‘capabilities’. De ambities lijken in een dergelijke bijeenkomst grenzeloos. Terecht dat gesteld werd dat we moeten werken met realistische doelen en dat "we should start small on big issues".

Het middaggedeelte week af van de rest van het programma. We kregen inzicht in de aanpak van het e-Portfolio in Nottingham. Op gemeentelijk niveau werkt men met een "passportfolio", een portfolio dat burgers kunnen gebruiken in het kader van een leven lang leren. Ook heb ik een presentatie bijgewoond van één van de ontwikkelaars van de universiteit van Nottingham. Hij is bezig met het ontwikkelen van een web service waarmee redelijk basale gegevens van een lerende uit een informatiesysteem kan worden gehaald en vervolgens geïmporteerd kan worden in een portfolio (naam, adres, enzovoorts). uit deze presentatie kwam onder meer naar voren dat het belangrijk is om binnen systemen te werken met kleine tekstvelden. Als je grotere omschrijvingen hebt (bijvoorbeeld van competenties), dan zijn die lastig te exporteren en importeren. Verder werd duidelijk dat het gebrek aan standaarden met betrekking tot vaak simpele gegevens hierbij belemmerend werkt. Neem een simpel gegeven als een adres. De Britten beginnen met het huisnummer, de Nederlanders met de straatnaam. Op dit terrein zullen daarom nog veel beleidsmatige afspraken gemaakt moeten worden (met het oog op standardisatie). Belangrijk hierbij is ook dat je weet waar je het niet met elkaar over eens bent, waar de verschillen zitten.
Peter Rees Jones van JISC liet aan het eind van deze presentatie overigens weten dat de eerste webservices rond de zomer beschikbaar komen.

De vrijdagochtend is met name besteed aan het bepalen van prioriteiten en van het concretiseren van bepaalde ideeën. Wat betreft dit laatste moet overigens nog het één en ander gebeuren.

Het waren drie intensieve maar wel vruchtbare dagen, waarin we met een enthousiaste groep mensen aan de slag zijn geweest. Wij hebben in Nederland veel te leren van de Britten, en zij van ons. Helaas hebben we amper de gelegenheid gehad om wat van Nottingham te zien. Maar dat was ook niet het doel van de reis.

Zie ook Wijnand Aalderinks impressies van de tweede en derde dag.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *