Nog nooit zijn zoveel studenten van de universiteit van Shanghai gezakt voor examens en gedwongen de universiteit te verlaten, als de laatste maand. De reden is niet dat de universiteit strenger is geworden. De oorzaak wordt gezocht in het Internetgedrag van studenten:
"Once they have become obsessed with the Internet, playing games, or chatting on-line, they stop going to class and stay in Internet cafes or their dormitories, day and night", aldus één van de woordvoerders die in dit artikel wordt opgevoerd.
Een Chinese hoogleraar stelt zelfs dat het gebruik van de computer leidt tot "eyesight problems" bij kinderen. "Internet en gezondheid" is daarom nu een thema binnen het Chinese onderwijs.
De "oogproblemen" lijken mij een "broodje aap" verhaal. Ik heb er nog nooit van gehoord terwijl de computer toch al vele jaren intensief op de werkvloer en binnen het onderwijs wordt gebruikt. Of het intensieve Internetgedrag (dat niet functioneel zou zijn voor het onderwijs) de reden is voor de uitval is ook de vraag. Er is immers niet echt onderzoek naar gedaan. In het artikel komen slecht een aantal Chinese onderwijsbobo’s aan het woord die hun mening geven. En Chinese bobo’s zijn immers niet zo dol op Internet…
In Nederland, zo blijkt uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau, gaat de tijd die jongeren meer aan ICT besteden vooral ten koste van het TV-kijken.
Zelfs als Chinese studenten meer tijd besteden aan Internet dan aan hun studie, dan zal dit volgens mij van tijdelijke aard zijn. Ook Chinese studenten zullen immers door schade en schande wijs worden. En kunnen (peer-)tutoren hier geen rol spelen?
This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.
Geef een reactie