Ik ben er zelf nog niet uit of Google Wave erg bruikbaar is voor het onderwijs. Als je met grote groepen in een wave werkt, wordt het m.i. snel onoverzichtelijk. Wel vind ik de integratie van foto's, video, etc. een pluspunt. Net als het feit dat je synchroon met anderen in een tekst kunt werken. De volgende toepassing vind ik daarentegen ronduit intrigerend:
Mijn medestudenten en ik hebben altijd grote moeite om de colleges bij te houden waar het gaat om het maken van notities. Na elk college mailden wij elkaars notities om zodoende de belangrijkste informatie samen te kunnen vatten. Met Google Wave, hebben we nu één centrale “master notebook”, waarin we zelf alle informatie controleren en markeren we vervolgens wat waarschijnlijk het meest belangrijk is de internationale examen. Een duidelijke verbetering van het proces van het leren en bestuderen.
Bron: Life Hacking
Ik zou dit wel eens willen uit testen tijdens een keynote op een congres, of tijdens een workshop. Daarbij vraag ik me vooral af of je je aandacht bij de spreker kunt houden en niet te zeer wordt afgeleid, als je ziet wat anderen schrijven (en jij de neiging krijgt dat te gaan verbeteren of aanvullen).
Helaas is het congresseizoen voorlopig (voor mij althans) ten einde. Ik moet dus wachten tot het voorjaar.
This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.
Toen SubEthaEdit (voor Mac) nog gratis was (2005?), heb ik het meerdere mensen zien gebruiken voor het woord voor woord bijhouden van sprekers. SEE werkt eigenlijk net als Wave nu, dat je live kunt zien wat er getypt wordt (d.m.v. verschillende kleuren).
Dat ging ongeveer zo:
– een sneltyper hield typte bijna live mee;
– twee anderen haalden de spelfouten eruit;
– weer een andere voegde url’s waarnaar verwezen werd toe;
– de laatste kopieerde na afloop de tekst en plakte het in de conferentie wiki.
Dit heb ik eigenlijk de laatste jaren niet meer meegemaakt, maar misschien dat Wave weer een stap die kant op is. Ben benieuwd
Dat lijkt me in ieder geval een supertoepassing. Ik zou er wel voor te vinden zijn.
Als ik het citaat goed begrijp, gaat het om het bijwerken en aanvullen van elkaars aantekeningen na afloop van het college of de college-cyclus. Dat lijkt me een erg zinnige bezigheid maar daar heb je wave niet voor nodig. De meeste ELO’s hebben die functionaliteit (het samen aan één document werken) of eventueel via iets als etherpad. Misschien nodigt wave er wel toe uit om er meer bij te halen: denk aan links en filmpjes, spreadsheets of een gezamenlijke mindmap voor het overzicht. En dat is dan natuurlijk winst.
@Elmine Wijnia: die Mac-tool kende ik nog niet. Heb wel het idee dat Wave veelzijdiger is.
@Ignatia: misschien kunnen we het eens tijdens een volgende OEB samen testen 😉
@Rob Schellekens: Nee, het gaat om het maken van aantekeningen TIJDENS het college. Dat is het grote verschil.