Ik heb gisteren een presentatie verzorgd over social software en leren, tijdens het afscheidssymposium van de Twentse hoogleraar Pløn Verhagen. Een interessant symposium. Zal ik later -als ik meer tijd heb- meer uitvoerig op ingaan. Eén puntje wil ik er nu al uitlichten. Tijdens een discussie aan het eind van mijn presentatie kwam een beperking van RSS-feeds naar voren, in relatie tot leren. Het gebruik van RSS-feedreaders ten behoeve van leren, gaat vooral uit van ‘just in case‘ leren. Je stopt energie in het verwerken van informatie waarvan het de vraag is of je deze informatie ooit nodig hebt. Ok, de tijd die je er in investeert is beperkt. Maar toch. De volgende generatie RSS-feedreaders zou beter tegemoet moeten komen aan persoonlijke informatie- en leerbehoeftes.
This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.
Hoi Wilfred,
RSS komt toch juist heel goed tegemoet aan persoonlijke informatie- en leerbehoeftes? Ik lijd tenminste mijn eigen RSS-leven. Ik bepaal zelf wat ik wil leren!
Misschien bedoel je dat we overvoerd worden? Wow!ter heeft in reactie op mijn post http://leerprocessen.blogspot.com/2007/01/feed-feeds-overfed.html een goede suggestie om overload te voorkomen! B.v. het Filteren van Feeds.
Groet, Marina
Dag Marina,
Laat ik mijn punt illusteren met een voorbeeld. Ik heb gisteravond voor het laatst mijn 193 feeds gescand. Vanavond weer. Nu staan er 204 berichten te wachten. Ok, ik heb mijn feeds gerubriceerd (ik gebruik o.a. een map Hoogste prioriteit). Desalniettemin bevatten de feeds die ik absoluut wil bekijken, berichten die mij minder boeien. Maar daar kom ik pas achter door ze te scannen (en er dus tijd aan te besteden). Dat geldt trouwens net zo zeer voor mijn ‘e-learning lezers’ die wellicht minder geïnteresseerd zijn in ‘GroenLinks’ bijdragen (waar ik soms over schrijf).
Ik zal die “filter feeds” tip eens opvolgen en kijken of dat helpt. Maar verder hoop ik dat RSS feedreaders met profielen o.i.d. gaan werken.
Misschien is het wel onvermijdelijk, los van alle techniek, de RSS een just-in-case manier van leren ondersteunt. Het stuurt recente toevoegingen rond en kan daarbij niet overzien of die recente toevoegingen op dat moment van belang zijn. Wanneer je just-in-time informatie zoekt dan wel leert, dan ga je met een gerichte vraag op zoek en misschien zijn gerichte zoekmachines daarvoor wel veel beter dan verbeteringen aan de RSS. Zelfs als je filters en, zoals bij OCW mogelijk is, op tamelijk kleine “gebiedjes” van een website de updates kunt ontvangen.