‘Robot learning’ leidt tot meer betrokkenheid dan de traditionele vorm van videoconferencing

Onderzoekers van de Michigan State University hebben ontdekt dat ‘robot learning’ leidt tot meer engagement en verbondenheid met de docent en met lerenden in de klas dat de traditionele vorm van videoconferencing of webinar.

robot learning
Foto: Michigan State University

Onderzoekers van de Michigan State University hebben ontdekt dat ‘robot learning’ leidt tot meer engagement en verbondenheid met de docent en met lerenden in de klas dat de traditionele vorm van videoconferencing of webinar.

Bij videoconferencing of webinar-applicaties zie je alle deelnemers op het scherm (met een video of een foto). Bij ‘robot learning’ zie je elke lerende individueel op een monitor, in de ruimte van de klas. De lerende kan het scherm bedienen en in de ruimte rondkijken, converseren met de docent en andere lerenden en zo meer persoonlijk deelnemen.

De gebruikte technologie is ook relevant voor telewerkers en voor lerenden die vanwege een ziekte of aandoening de lessen niet fysiek kunnen bijwonen.

Dankzij ‘robot learning’ ben je als docent beter in staat de lerende in de ogen te kijken. Bij traditionele vormen van videoconferencing weten lerenden niet of de docent aandacht voor hen heeft. Ze vinden het ook vaak moeilijk om deel te nemen aan discussies omdat ze het gevoel hebben een gesprek te onderbreken. Daardoor participeren zij niet volledig in het onderwijs, blijkt uit het onderzoek. Bij ‘robot learning’ is sprake van een groter engagement en van meer interactie met de docent en met lerenden die op school aanwezig zijn. ‘Robot learning’ bevordert ‘social presence’ daarmee meer dan de traditionele vorm van videoconferencing of webinar.

Ik heb met name ervaring met vergaderingen waarbij een deel van de aanwezigen online deelneemt. Je hebt daarbij inderdaad wel eens het gevoel dat niet iedereen met evenveel aandacht deelneemt. Vooral als je de ander driftig hoort typen!

Je moet dan regelmatig de ander persoonlijk aanspreken. Als deelnemer ‘op afstand’ heb ik ook meegemaakt dat je veel minder geneigd bent het woord te voeren. Dat hoeft niet negatief te zijn. Want het viel me ook op dat veel van de gemaakte opmerkingen weinig relevant waren.

Met andere woorden: op afstand deelnemen kan ook leiden tot meer focus en relevantie. Als een deel op afstand participeert moet je ook zorgen voor goede microfoons zodat de deelnemers ‘elders’ wel in staat zijn de conversatie te volgen. Een aparte moderator die via chat het gesprek samenvat is zeer wenselijk als je niet beschikt over een goede microfoon.

Bij leersituaties heb ik alleen ervaring met leren op afstand waarbij niemand fysiek aanwezig is. Dan helpt het ook als de applicatie je het gevoel geeft dat je met elkaar in één ruimte zit. Het is belangrijk dat de toepassing ‘social presence’ bevordert. Je zult dan ook veel interactie moeten inbouwen om betrokkenheid te genereren.

De onderzochte vorm van ‘robot learning’ kan een prima oplossing zijn indien een deel van de lerenden niet in staat is fysiek aanwezig te zijn bij een face-to-face bijeenkomst. Ik ben wel benieuwd naar het kostenplaatje. Verder heb je waarschijnlijk te maken met vaste opstellingen waardoor je de beschikbare ruimtes met deze opstelling weer moet reserveren.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

2 reacties

  1. Hoi Wilfred,

    Dit komt aardig overeen met de presentatie van Donald Clark op de Online Educa van 2016. Het is niet voor niets dat de Watson is voorgedragen tot docent van het jaar bij Georgia Tech. D;))

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *