Rechercheurs trainen met behulp van VR

De onderbezetting bij de districtsrecherche van de politie zorgt voor een hoge werkdruk, minder tijd om te leren en een lagere pakkans voor criminelen. Om nieuw personeel sneller en beter op te leiden, is een andere aanpak nodig. De politie Amsterdam maakt daarom gebruik van virtual reality (VR) om rechercheurs op een plaats delict (PD) te trainen, waarbij ze op realistische wijze een tactisch onderzoeksproces doorlopen. De VR-training is effectief gebleken en wordt nu op steeds meer recherche afdelingen door het land gebruikt.

VR-training rechercheurs
Bron: https://www.vrowl.nl/recherche-zet-virtual-reality-training-in-bij-strijd-tegen-personeelstekort/

De politie heeft -net als veel andere organisaties- te maken met de uitdaging om  gekwalificeerd personeel te vinden en te behouden. Dit geldt ook voor de districtsrecherche, waar de onderbezetting zorgt voor een hoge werkdruk en minder tijd om nieuwe medewerkers op te leiden. Virtual reality (VR) kan volgens deze bijdrage een uitkomst bieden.

De politie Amsterdam heeft al ervaring met VR-training voor onder andere schiet training, reanimatie en sporenonderzoek. Nu is er ook een VR-training ontwikkeld voor rechercheurs die zich op een plaats delict gaan bevinden. In deze training moeten zij aanwijzingen verzamelen en analyseren om een mogelijke toedracht te achterhalen. De training wordt begeleid door een senior rechercheur en kan door deelnemers op eigen tempo worden doorlopen.

Het voordeel van deze aanpak is dat rechercheurs altijd en overal kunnen oefenen zonder dat zij daarbij afhankelijk zijn van meer ervaren collega’s. Toch adviseert het projectteam om de training samen te doen, omdat dit uiteindelijk een hoger rendement oplevert. De VR-training wordt geleverd als VR-kit met brillen, instructies, handleiding en een reflectiekaart. Een uitgebreide tutorial zorgt ervoor dat de deelnemers vertrouwd raken met de VR-technologie.

De VR-training is volgens de auteur niet alleen leuk, maar ook effectief. Deelnemers ontwikkelen een tactisch oog om aanknopingspunten te herkennen, waarmerken en categoriseren. Daarnaast zorgt de training voor meer rust, betere aandacht voor details en meer zelfvertrouwen bij de deelnemers. Bovendien draagt de VR-training bij aan de digitalisering van kennis binnen de organisatie, waardoor de kennis van senior medewerkers behouden blijft en nieuw personeel kan putten uit de jarenlange ervaring die binnen de organisatie aanwezig is.

De evaluatie van de pilot met de VR-training door TwijnstraGudde was volgens de auteur van het zeer positief. Deelnemers ervaren de training als een aanvulling op bestaande opleidingsmogelijkheden en als toegankelijk voor zowel beginnende als meer ervaren rechercheurs. Het enthousiasme en de positieve reacties van collega’s hebben ervoor gezorgd dat de VR-training nu op steeds meer recherche afdelingen in het land te vinden is. De politie onderzoekt zelfs of de applicatie gedeeld kan worden met (keten)partners.

Mijn opmerkingen

VR-trainingen kunnen een goede manier zijn om nieuwe rechercheurs op te leiden en te ondersteunen in hun werk. Een dergelijke training lost uiteraard niet het onderliggende probleem van onderbezetting bij de politie op. Daarvoor zijn, net als bij andere beroepen met tekorten, andere meer structurele veranderingen nodig. Het valt me tenslotte ook op dat -voor zover ik kan lezen- het evaluatieonderzoek vooral heeft gekeken naar tevredenheid. Dit is natuurlijk een erg beperkte manier van evalueren.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *