Project Natal en leren

Ik ben helemaal geen Microsoft-fan, en ik ben ook geen gamer. Ik heb altijd ongelofelijk veel ruzie met joy sticks en dergelijke waardoor ik steevast te laat schiet of stuur. Als ik met mijn neefjes Fifa Soccer 09 speel (of hoe het heet), dan kies ik veiligheidshalve altijd voor Bayern München of het Duitse voetbalelftal. Ik ga immers geheid het schip in.

Wellicht dat het Xbox Project Natal verandering brengt. Deze technologie ziet er pas spectaculair uit. Je hebt geen controler meer nodig, maar jij bent de controler. Er wordt onder meer gewerkt met stemherkenning en gezichtsherkenning.

Bedenk eens wat deze technologie kan betekenen voor het internet, voor sociale verbanden en voor leren? De kloof tussen 'echte praktijksituaties' en simulaties wordt er m.i. weer kleiner door. Het repareren van auto's, het schilderen van een huis, het verzorgen van een zieke: deze -en andere- beroepssituaties kunnen met deze technologie levensechter geoefend worden.

Natuurlijk: in de praktijk zal deze technologie best kinderziektes hebben. En onderwijs- en opleidingsland beschikken inderdaad niet over de miljardenbudgetten van de entertainmentindustrie. Maar denk eens 25 jaar vooruit…. Wellicht dat ik dan wel eens met gaming kan winnen van mijn neefjes. O speelt de leeftijd dan parten?

Met dank aan collega Pedro van de Schoor voor de tip.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Een reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *