In het kader van een Europees project heb ik twee podcasts gemaakt. Ze zijn beiden Engelstalig (let niet op de uitspraak). In de eerste podcast introduceer ik het begrip ‘e-learning’ (duur: 2 minuten). De tweede podcast gaat over het verschil tussen informeel en formeel leren (duurt ruim drie minuten).
This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.
Heb de eerste podcast beluisterd. Maar zou in dit geval veel liever gewoon de tekst willen lezen, zodat ik het rustig in mijn eigen tempo kan doen, kan terugkijken, of het eventueel kan overnemen als het me aanspreekt. Waarom zoiets als een podcast? Omdat het moet in het kader van het Europese project? Omdat er mensen meedoen die niet kunnen lezen (en wel luisteren)?
Eigenlijk ben ik nooit zo kritisch en vind alle nieuwe dingen mooi, maar begin ik toch vraagtekens te krijgen…
Dag Willem,
Het mooie van Internettechnologie is dat je op een vrij eenvoudige manier content op verschillende manieren kunt aanbieden. De info uit de podcasts bieden we ook als tekts aan. Er zijn mensen die liever luisteren, dan lezen. Je kunt dus op deze voorkeuren relatief makkelijk inspelen. Bovendien is het mogelijk om de bestanden te downloaden en op een MP3-speler af te spelen. Je kunt het geluidsfragment dan ook zo vaak beluisteren als je wilt. Ook leer je (iets) meer van alleen luisteren dan lezen.
Bij podcasts van een uur of zo haak ik ook af. Maar korte uitleg of toelichtingen vind ik in het algemeen wel handig. Dat geldt ook voor korte interviews.
Ik ben het wel met Wilfred eens. Als alternatief voor lezen lijkt het me prima. Probleem is natuurlijk dat je ze hier buiten hun context ziet (hoort). Als je een aantal pagina’s hebt met tekst en daarbij de optie om er naar te luisteren lijkt me dat wel meerwaarde hebben.
Een voorbeeld van hoe je dat dan niet moet doen zie je hier: http://nl.wikipedia.org/wiki/Podcast
Kiezen voor een openbron-compressiemethode voor audiobestanden die vrij is van patenten is prima, maar het maakt de bestanden erg slecht toegankelijk. Zorg dan ook voor een player in de pagina want daar ga ik niet apart de moeite voor nemen.
Tweede aandachtspunt bij de combinatie tekst + audio is (zoals ook op de wikipedia-pagina aangegeven) het feit dat je zult moeten zorgen dat die dan ook gelijk aan elkaar blijven en een audiobestand werk je wat minder gemakkelijk bij dan een tekstpagina.
Beste Willem en Wilfred,
Ik ben erg blij met podcasts. Het biedt mij een kans om onderweg op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen in het veld. Het is een medium dat ik naast andere media gebruik. Het is het enige medium dat je op de fiets bijvoorbeeld kunt volgen. Je kunt het ook afspelen terwijl je ondertussen andere taken uitvoert (voor de moderne multitaskende student).
Mijn voorkeur gaat uit naar langere lezingen of discussies over onderwerpen die mij bezighouden (bijvoorbeeld over podcasting).