Permanente bereikbaarheid gaat ten koste van productiviteit

Mensen die niet permanent bereikbaar zijn voor klanten en collega’s zijn gelukkiger in hun werk, en productiever. We moeten technologie gebruiken om onze autonomie te herwinnen. Dat vraagt  om systeemveranderingen en om andere bekwaamheden.

Technologie maakt het mogelijk dat dat we 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar zijn voor het werk. Ervaringen en onderzoek laten echter zien dat medewerkers veel gelukkiger worden in hun werk, en productiever worden, als zij niet continu ‘connected‘ zijn. Bovendien verwachten relaties niet altijd een onmiddellijke respons. En veel vraagstukken zijn er juist bij gebaat als je NIET onmiddellijk reageert, maar als je de gelegenheid neemt om na te denken over het probleem.

Ndubuisi Ekekwe schrijft hierover

Instead of acquiescing to the knee-jerk reflex of responding to every incoming message, we should put these devices in their place — that is, to serve us, and not the other way around.

Het is inderdaad te gek voor woorden. Technologie faciliteert ons om zelf te kiezen wanneer we online willen zijn, en willen werken. Het effect is echter dat vaak dwang en drang verbonden zijn aan de beschikbaarheid van technologie. Waarbij deze manier van werken ook nog eens ten koste van de kwaliteit lijkt te gaan. Volgens Ekekwe moeten organisaties hun medewerkers helpen om te ‘unpluggen‘. Spreek bijvoorbeeld af dat je ‘avonds niet meer mailt, adviseert hij.

Het is terecht dat Ekekwe hierbij een beroep doet op organisaties. Want instituties en systemen stellen grenzen aan de handelingsautonomie van individuen (De Mul cs ,2010, p. 102).

Tegelijkertijd heeft het ook met ons eigen gedrag te maken. We moeten onszelf leren beheersen. Zelfbeperking is wat mij betreft daarom ook één van de 21st Century Skills.

We kunnen wat mij betreft autonomie via technologie herwinnen als we ook de inrichting van ons werk veranderen, en als we ons gedrag veranderen.

De Mul, J., Muller, E. & Nusselder, A. (2001). ICT De Baas?. Informatietechnologie en menselijke autonomie.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

3 reacties

  1. Ik vind persoonlijk het woord zelfbeperking geen skill, er gaat iets negatiefs van uit. Ik maak wel eens grappen over het own device principe van ons, maar ik kan met een nokia c2 geen mail lezen, heel bewust dus. Ook is het in onze organisatie wel gebruikelijk om ’s avonds te vergaderen, maar in het weekend is het echt doodstil in de mail. Het hangt dus ook van een nieuwe bedrijfscultuur af.
    Zou zelfbeheersing geen betere benaming zijn?

  2. Zelfbeperking opleggen. Zelfbeheersing is volgens mij inderdaad een betere term.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *