Overzicht sociale media

Met grote regelmaat wordt geprobeerd om Internetapplicaties die gericht zijn op interactie te rubriceren. Naar aanleiding van een inleiding van Robert Scoble heeft Darren Barefoot een fraaie starfish van ‘sociale media’ gemaakt.

Starfish

Als we sociale media niet tot web 2.0-technologie beperken, dan mis ik wel een aantal categorieën. Ik denk daarbij vooral aan voice over IP (Skype, Google Talks, etc.) of aan de ‘gewone’ instant messaging tools (zoals ICQ of MSN).

Als ik naar mijn eigen gedrag kijkt, dan valt op dat ik voornamelijk geschreven tekstgerichte tools gebruik (zoals weblogs, wiki’s, e-mail, microblogs, personal social networks en white label social networks). Ik heb hiervoor een spreadsheet gemaakt waarmee je je eigen sociale media-gedrag in kaart kunt brengen als ‘consument’ en als ‘producent’ (Download social_media.ods
of Download social_media.xls
). Dit zijn mijn profielen.


Sociale media gebruiken als consument

Socialemedia_consument


Sociale media gebruiken als producent.

Socialemedia_producer

Het orginele plaatje van Darren staat bij Flickr.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

3 reacties

  1. Twee dingen:
    Je mag mij even uitleggen wat je verstaat onder white label social networks. heb er natuurlijk wel even op gegoogled, maar hoor het liever van jou.
    En waar zet je nu dingen als slideshare, scribd,zentation en dat soort zaken neer?
    Tenslotte, in je spreadsheet zet je RSS apart neer. Maar dat zit ook in vrijwel alle apps die in de tentakels van de starfish voorkomen. Dat vind ik dus wel een lastige…
    Verder zeg je dat je vooral tekstgericht bent, maar ik heb in tijden niet zoveel plaatjes in een bericht bij jou gezien:-)

  2. Wat een hoogst interessant artikel, Wilfred!!(Ik zet er speciaal ‘hoogst’ bij, want je weet dat je mee bovenaan in mijn lijst van heroes, mentors, leermeesters staat!) Jouw spreadsheet wil ik ook wel eens uitproberen. En die starfish van Scobleizer: machtig mooi. Ik zal hem vast ook in de klas gebruiken als we – hopelijk vlug – aan ons woordenlijstje 2.0 beginnen werken. (Nu pas, ja, eerder kon het niet: ik hoop dat – als er iets van komt, ik wil voorzichtig blijven – jij dan ook even langs komt in Het Scriptorium met jouw advies.) Ik wil jouw nieuws vast al op de wiki plaatsen.

  3. @ Willem: de omschrijving is van Robert Scoble. Hij onderscheidt persoonlijke sociale netwerken (à la Hyves of Facebook) van sociale netwerken die -zeg maar- door communities worden onderhouden (denk aan Ning). Slidehare etc. worden volgens mij onder collaborative tools geschaard. Ik heb RSS apart opgenomen omdat ik feed readers miste. Tja, en wat betreft die plaatjes 😉
    @ Janien: dank voor de complimenten (al weer). Ik probeer de wiki te monitoren en bijdragen te leveren.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *