Richard Straub steekt de loftrompet af over 'openheid':
Openness is associated with values such as tolerance, individual freedom, lifelong learning, participation, empowerment and cooperation, as opposed to typical closed-world values of command and control, top-down management, centralized and bureaucratic governance, over-regulation and collectivist dominance over individual freedom.
Straub ziet hierin kansen en uitdagingen voor individuen, bedrijven en de samenleving als geheel. Social software biedt hiervoor een infrastructuur, en helpt dit proces versnellen.
Bij bedrijven signaleert Richard Straub de volgende ontwikkeling:
The corporation is shifting from a hierarchical, monolithic, “multinational” model to one that is horizontal, networked and globally integrated.
Straub vergeet volgens mij dat grote groepen mensen -ook in de Westerse wereld- geen kenniswerkers zijn, die uit economische motieven niet staan te springen om 'openheid'.
Ook richt hij zich vooral op grote bedrijven, terwijl meer dan 90% van de werknemers werkzaam zijn in het midden- en kleinbedrijf. Is daar ook sprake van horizontalisering, netwerkontwikkeling en globale integratie? Het zou interessant zijn daar meer over te weten te komen. Je leest wel eens over relevante initiatieven op dit gebied, maar dat kunnen best wel eens 'witte raven' zijn.
Verder hebben veel mensen volgens mij ook sociaal-culturele bezwaren tegen die openheid. Kunnen de waarden die horen bij openheid bijvoorbeeld in ons land op een groot draagvlak rekenen? Nou, Geert, Rita en ook Jan M.?
Ik denk ook dat sprake is van een nieuwe digitale kloof. Een jaar of tien geleden was er in ons land een kloof tussen mensen die toegang hadden tot internet, en mensen die dat niet hadden. Deze kloof is volgens mij praktisch gedicht. De nieuwe digitale kloof is wat mij betreft niet alleen economisch, maar vooral ook sociaal-cultureel van aard. En daarmee complexer te dichten, vermoed ik.
Aan de ene kant staan diegenen die functioneren als kenniswerker en/of geloven in 'openheid' (en het ook toepassen). Aan de andere kant zijn daar de mensen die geen kenniswerker zijn -en dat zijn er best nog veel denk ik- en/of die vooral bedreigingen signaleren als het gaat om openheid en nieuwe technologieën, of er gewoon niet in geloven.
Deze laatste groep zou vooralsnog wel eens de 'touwtjes' binnen organisaties in handen kunnen hebben. Maar dankzij 'democratisering van de technologie' (je bent in staat je eigen tools te kiezen, die je via internet kunt gebruiken) zou de eerste groep -waartoe volgens Straub vooral jongeren behoren- daar wel eens geen last van hoeven te hebben om 'openheid' in de praktijk te brengen, en er baat van te hebben.
This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.
Er valt veel te zeggen over openheid en ik ben er een aanhanger van, maar openheid is niet makkelijk in een wereld die gedreven wordt door winstbejag (mij incluis tot op zekere hoogte). In een ideale wereld is alles voorradig en wordt kennis gedeeld en krijg je via je persoonlijke kwaliteiten en capaciteiten uiteindelijk je rol in de samenleving. Alleen zijn we daar nog ver vanaf. In dat opzicht denk ik dat bepaalde groepen hun economische, sociale status zullen willen behouden en openheid zullen blijven aanvechten.
Trouwens volledig eens met je nieuwe digitale kloof idee. Het is ook interessant om het op globaal niveau te bekijken en te zien of er een mondiale groepering plaatsvindt.