Normaliter blog ik over technology enhanced learning. Daarom lees je waarschijnlijk ook mijn blog. Maar ik ben ook politiek geëngageerd. Dit is ook een deel van mij. Op 17 maart 2021 zijn er weer Tweede Kamerverkiezingen. Wil je weten op welke partij en kandidaat ik ga stemmen, en waarom? Lees dan verder. Geen belangstelling? Donderdag blog ik weer over technology enhanced learning. Morgen ben ik namelijk lid van een stembureau en kom ik waarschijnlijk niet aan bloggen toe.
Ik stem morgen met overtuiging op Lisa Westerveld van GroenLinks (lijst 5 nummer 10).
Mijn belangrijkste redenen:
Ik kies voor een partij die strijd voor een beter klimaat en milieu, internationale solidariteit en sociale rechtvaardigheid consequent verbindt. Groen en sociaal kunnen niet zonder elkaar. Je krijgt pas draagvlak voor klimaatverandering als de rekening ervan eerlijk wordt verdeeld. In Nederland, binnen Europa en mondiaal. We kunnen niet meer wachten met het ondernemen van vergaande acties op dit terrein.
Ik kies voor een partij die zich realiseert dat klimaatverandering een nieuwe vluchtelingenproblematiek veroorzaakt. Dankzij de jarenlange verwaarlozing van het klimaat door met name het rijke Westen verdrogen vruchtbare gronden. Dat leidt tot een migratiestroom. De reactie van ‘rechts’ is niet klimaatverandering aanpakken, maar de grenzen sluiten.
De kabinetten Rutte waren kabinetten van managers, maar niet van leiders. Korte termijn problemen werden aangepakt, maar lang niet altijd adequaat. Lange termijn problemen zijn op de lange baan geschoven. Denk niet alleen aan klimaatverandering, maar ook aan het lerarentekort, de werkdruk in de zorg, maatschappelijke ongelijkheid, of de vluchtelingenproblematiek. ‘Moria’ is daarbij ronduit een schandvlek.
De toeslagenaffaire is een combinatie van diepgeworteld wantrouwen richting burgers, geïnstitutionaliseerd racisme en doorgeslagen bureaucratie. De kabinetten Rutte waren soft voor bedrijven en hard voor veel burgers. Nederland staat in de top 3 van belastingparadijzen. En wie profiteert daarvan?
Ik vind het ongelofelijk dat zo gesnoeid is in de publieke sector. Het aantal bedden op intensive cares is sinds 2010 met de helft verminderd (en daar hebben we tijdens de coronacrisis last van), er is kansenongelijkheid in het onderwijs waar nauwelijks wat aan wordt gedaan, er zijn wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg en grote problemen in de jeugdzorg waardoor jongeren de zorg niet krijgen die zij nodig hebben. Ik kies voor een partij en een politica die daar wat aan wil doen. Lisa Westerveld van GroenLinks is zo’n politica. Lisa heeft zich de afgelopen jaren zeer ingezet voor kwetsbare jongeren. Lees wat zij hierover zelf schrijft: https://www.linkedin.com/posts/lisawesterveld_op-17-maart-zijn-de-verkiezingen-voor-de-activity-6776302753321914368-l6yh/
GroenLinks heeft de afgelopen jaren op een constructieve manier oppositie gevoerd. Deels met succes zoals met de wet tegen het ontwijken van winstbelasting of met een wetswijziging die wetswijziging scholen verplicht te zorgen dat lhbtq’s veilig en geaccepteerd hun werk kunnen doen.
We hebben een sterke overheid nodig die zaken als gezondheidszorg en onderwijs als investeringen ziet, en niet als kostenpost. En als dat betekent dat we meer belasting moeten betalen -waarbij de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen- dan vind ik dat prima. Ik vrees echter dat na de coronacrisis er weer een gure wind van bezuinigingen gaat waaien, net als in de periode na de financiële crisis van ruim tien jaar geleden. We hebben op 17 maart aanstaande de kans dat te voorkomen als we zorgen voor een zo progressief mogelijk parlement, met een sterk GroenLinks (liefst in een kabinet).
Ik vind digitale rechten en een beter internet ook van belang. Ik stem op een partij die daar ook voor kiest.
Ik doe niet aan strategisch stemmen. Dat heeft geen zin. We kiezen in Nederland geen kabinet en ook geen minister-president. Maar ik maak me wel zorgen over de fragmentatie van het progressieve politieke speelveld.
Tijdens mijn studie verbaasde ik me over de versplintering, links van de Partij van de Arbeid. Ik was groot voorstander van bundeling van CPN, EVP, PPR en PSP tot GroenLinks. Die Grünen/Bündnis 90 vormden een aansprekend voorbeeld: groen, sociaal, internationaal georiënteerd. Geen tegenpartij. Constructief oppositievoeren indien nodig. Mee besturen indien mogelijk. Invloedrijk. Ik ben dan ook één van de eerste rechtstreekse leden van GroenLinks.
De progressieve versplintering gaat m.i. ten koste van de invloed van progressieve politiek en van het vermogen om onze samenleving te veranderen. Daarom zie ik ook de huidige fragmentatie van het politieke landschap met lede ogen aan. Wie heeft er vooral baat bij een verkiezingsuitslag waarin zeven progressieve partijen in totaal 65 zetels hebben, en tegenover een VVD staan die half zo groot is? Hoe complex wordt het om daar tijdens een formatie chocolade van te maken? Hoe lang gaat dat duren?
Tenslotte is het belangrijk om te kiezen voor een partij streeft naar een zo progressief mogelijk kabinet door zich op voorhand uit te spreken voor progressieve samenwerking bij een kabinetsformatie. Ander lopen we het risico dat het huidige kabinetsbeleid gecontinueerd wordt.
Om deze en andere redenen stem ik morgen dus op Lisa Westerveld van GroenLinks (lijst 5 nummer 10).
This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.
Geef een reactie