Scholieren zouden minder gebruik moeten maken van Google, als zij op zoek gaan naar informatie ten behoeve van een opdracht. Er zijn slimmere manieren om kwalitatief goede informatie voor onderwijsdoeleinden te vinden, stelt de bibliotheek van Leeuwarden. Daarom organiseert zij voorlichting voor middelbare scholieren met als doel hen te ´ontgooglen´.
Lijkt mij een goede zaak. Ik heb het gevoel dat wat al te vaak naar Google wordt gegrepen. Overigens niet alleen door scholieren, maar ook door studenten en docenten.
Ik heb eens binnen een project meegemaakt dat projectmedewerkers artikelen via Google zochten, terwijl de vraag naar betrouwbaarheid van de bron amper werd gesteld.
Je kunt Google trouwens ook zelf gebruiken om slimmer te zoeken. Ik doel dan niet alleen op Google Scholar, maar ook op de mogelijkheid om bij Google de zoekterm in te vullen in combinatie met het woord "wikipedia". Grote kans dat je dan snel de definitie van de term volgens Wikipedia krijgt. Handig als je begrippen wilt zoeken. Deze tip kreeg ik van een docent tijdens "Meeting the Net Generation" van Hogeschool Windesheim.
Een goede volgende stap is mijns inziens om lerenden te leren informatie in hun eigen worden weer te geven en niet klakkeloos te knippen en plakken.
This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.
quote: “Grote kans dat je dan snel de definitie van de term volgens Wikipedia krijgt”
je kent de Google parameter ‘define:’ toch wel?
bijv: http://www.google.com/search?client=safari&rls=en&q=define:rubens&ie=UTF-8&oe=UTF-8
Dag Rino,
Nee, die kende ik niet. Handig! Ik heb ‘m een aantal keren gebruikkt. Kom je altijd bij de wikipedia uit?
Hoi Wilfred,
Als je iets wilt vinden op de site van wikipedia geef je in Google (en ook in een aantal andere zoekmachines de opdracht ‘site:wikipedia.org’ mee. Dus bijvoorbeeld: ‘e-learning site:wikipedia.org’. Of, voor de Nederlandse editie van wikipedia: ‘site:nl.wikipedia.org e-learning’. Dan geeft de zoekmachine alle pagina’s van de wikipedia weer waarop die term voorkomt.
Mijn punt in deze is altijd al dat het beter is om de leerlingen, en bovenal leraren aan het middelbaar onderwijs goed te leren zoeken. En Google hoort daarbij! If you can’t beat them join them.
Ik denk echter dat het probleem op dit moment is dat dat kwartje niet is gevallen bij diegenen die invloed hebben op het curriculum. Zie bijvoorbeeld http://www.wowter.nl/blog/2005/10/ongenuanceerde-mening-over-informatie.html
En Wilfried, deze discussie illustreert de moeilijkheid van goed zoeken op voortreffelijke wijze 😉
Vechten tegen de ontGoogleing
MF: Adjunctdirecteur Tiemersma van de Leeuwarder bibliotheek vindt het hoog tijd dat leerlingen (veelgebruikers van Google) worden ontgoogled. De bibliotheek wil alle leerlingen van klas drie op de middelbare school voorlichting geven over andere, i…
Web of lies – of toch niet?
Het stond al een tijdje op mijn to-blog lijstje: de Leeuwarder Bibliotheek vindt dat scholieren nodig ontgoogled moeten worden. Nu de controverse hieromtrent goed is losgebarsten (zie RSS Onderwijs, Wilfred Rubens, Weblog zo…