Online video’s: combineer effectiviteit en authenticiteit

Sinds het begin van de Coronacrisis zijn we online video meer intensief gaan inzetten voor opleiden en onderwijs. Het gebruik van online video voor educatieve doelen is niet altijd een doorslaand succes. Volgens Erin Crips heeft online video zelfs een negatieve reputatie gekregen. Crisp beschrijft in de Educause Review hoe online video op een betere manier voor leren gebruikt kan worden.

Erin Crisp vat eerst een metastudie samen waarin onderzocht is wat online video’s vanuit het perspectief van leren effectief maakt.

De volgende variabelen hebben geen invloed op het leren van lerenden:

  • Waar lerenden wonen (geografische regio).
  • Het onderwerp dat werd bestudeerd.
  • Het type cursus (breed versus smal).
  • De timing van de beoordeling na de video.
  • Het aantal minuten video-instructie dat in de cursus werd gebruikt.
  • Het specifieke soort video (college versus casestudy).

Wat bleek verder uit dit onderzoek?

  • Het gebruik van video ter vervanging van statische media (tekst) is meer effectief dan video ter vervanging van een docent. Video ter vervanging van een live college is ook effectief, maar wel in mindere mate.
  • Video-opnamen van hoorcolleges zijn meer effectief dan alleen audio-opnamen van hoorcolleges.
  • Video’s voor het aanleren van vaardigheden zijn effectiever dan video’s voor het verwerven van kennis.
  • Als lerenden samen video’s bekijken dan is dat een zeer effectieve instructiestrategie. Grote positieve effecten worden gezien wanneer video’s worden gepresenteerd in een context van samenwerking.
  • Het aanbieden van video als aanvulling op andere instructie (tekstmateriaal, college, etc.) is altijd effectief.
  • Leerresultaten verminderen niet als je video voor opleiden en onderwijs gebruikt.

Ondanks deze positieve uitkomsten zijn betrokkenen nog steeds bang dat het gebruik van online video leidt tot minder goede resultaten. Volgens Erin Crips is het belangrijk kom op een meer genuanceerde manier naar online video’s te kijken, en meer rekening te houden met de context en doelgroep.

authenticity and efficacy
Bron: Crisp, E. (2021)

Volgens Crisp zou je na moeten denken over de mate waarin online video’s effectief en authentiek zijn. Je zou de aantrekkelijkheid van online video’s kunnen vergroten door een authentiekere band met de lerenden te creëren, terwijl de video ook zou moeten bijdragen aan betere leerresultaten.

Volgens Crisp zijn op het gebied van online en blended learning video’s met weinig authenticiteit al decennia lang de norm. Deze video’s zijn opgenomen in een steriel klaslokaal of studiosetting met fatsoenlijk licht en geluid, maar met weinig aantrekkingskracht. Onaantrekkelijk vormgegeven video’s bestendigen volgens Crisp het vooroordeel dat online leren een mindere vorm van onderwijs is. Lerenden moeten een spreker (m-v) geloofwaardig vinden vanwege de naam en titel. Ze komen echter weinig te weten over de persoon zelf. De expert op het scherm is onpersoonlijk en onbereikbaar door het ontwerp van de video.

Erin Crisp meent dat we wat dat betreft veel kunnen leren van veel makers van Youtube-video’s. Zij delen vaak impliciet aspecten van hun dagelijks leven terwijl ze tegelijkertijd onderwijzen of entertainen. De “authenticity of the on-screen personality” maakt deze video’s voor veel kijkers juist erg aantrekkelijk.
Tegelijkertijd zijn deze video’s niet altijd effectief vanuit het perspectief van leren. Zij zijn daar ook niet altijd voor bedoeld.

Je hebt met andere woorden authentieke video’s die niet heel effectief zijn, en je hebt leerzame video’s die niet authentiek zijn. Je zou volgens Crips moeten streven naar een balans tussen die twee (the oval).

Authentieke doe-het-zelf-video’s kunnen volgens de auteur net zo effectief zijn als gepolijste en zwaar geproduceerde studiovideo’s. Je zou daarom moeten investeren in meer verschillende manieren om leerinhouden te creëren. Erin Crisp concludeert:

Educational video is not the villain in the ongoing saga around the perceived value of online education. Perceptions of online learning content could be improved if instructors and designers practiced more nuance in discussions of the types of educational video produced while aiming toward the creation of video content that merges targeted instructional goals with highly authentic, on-screen educators.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *