Online video wordt binnen leersituaties dikwijls ingezet voor instructie. Maar je kunt online video ook gebruiken voor interactie, samenwerkend leren en co-creatie.
Ik ben nog steeds bezig met het wegwerken van blogposts en artikelen, die ik in de zomervakantie heb verzameld. 5 Ways To Use Video Collaboration For Effective Learning van Christina Inge hoort daarbij.
In deze bijdrage beschrijft Inge vijf toepassingen van online video voor interactief en samenwerkend leren.
- Samenwerkend leren via videoconferencing tools (zoals Skype of Google Hangout), in combinatie met chat.
- Lerenden presenteren via een videoconferencing sessie resultaten van oefeningen op het gebied van creatief schrijven om feedback te krijgen van anderen. Online video maakt daarbij onderdeel uit van blended learning. Inge stelt:
Using video as the online portion of a hybrid course is a good way to socialize online learning to students new to online work, since it feels very comfortable and mimics the in-class experience.
- Incorporeer gastdocenten binnen je cursus, en organiseer interactieve sessies met deze gastdocenten.
- Organiseer videosessies waarin lerenden in kleine groepen van elkaar kunnen leren, bijvoorbeeld binnen uitdagende projecten.
- Organiseer videosessie aan het begin van een cursus waarbij lerenden vragen kunnen stellen over de cursus, werkwijze en procedures.
De auteur concludeert dat het nooit zo eenvoudig is geweest om samenwerkend leren met video toe te passen. Dit kan interacties tussen lerenden verrijken en leerresultaten verbeteren, meent zij.
Ik deel die mening. Ik zie ook veel mogelijkheden voor het gebruik van online video voor co-creatie. Lerenden gebruiken hun smartphone om interviews te houden of videowerkstukken te maken (lip dubs, mini-documentaires, en dergelijke). Platforms als YouTube of Vimeo stellen lerenden in staat de producten te publiceren, te delen en er over te converseren.
This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.
Geef een reactie